ABD Temsilciler Meclisi'nden skandal Türkiye kararı !

ABD Temsilciler Meclisi'nden skandal Türkiye kararı !
ABD Temsilciler Meclisi, Washington Türk Büyükelçilik konutu önünde yaşanan kavga nedeniyle Türkiye’yi kınayan kararı onayladı. Karara Ankara'dan tepki gecikmedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 16 Mayıs'taki ABD ziyareti sırasında, Washington'daki Türk Büyükelçilik konutu önünde PKK'lı bir grubun protestosuna Cumhurbaşkanlığı korumaları müdahale etmiş, çıkan kavga ABD medyasında ziyaretten daha çok haber yapılmıştı. 

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi,  Türk Büyükelçilik konutu önünde yaşanan bu kavgadan dolayı Türkiye’yi kınayan kararı onayladı. Daha önce Dışişleri Komisyonu’nda görüşülen karar tasarısı Salı günü yapılan oylamada 397 “evet” oyuyla kabul edildi.

KARARDA NE DİYOR? 

Kararda Türkiye, “Cumhurbaşkanlığı korumalarının kavgaya karışması ve protestoculara şiddet uygulamasından” dolayı kınanıyor. Kararda ayrıca kavgaya karışan Türk korumaların diplomatik dokunulmazlıklarının kaldırılması talep ediliyor.

DIŞİŞLERİ'NDEN TEPKİ : ORTAKLIK RUHUNA AYKIRI 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, ABD Temsilciler Meclisi'nde onaylanan karar tasarısı hakkında bir soruya cevaben açıklama yaptı. Dört cümleden oluşan açıklamada "ABD Temsilciler Meclisi (TM), daha önce TM Dışişleri Komitesinde oylanan yersiz bir karar tasarısını gündemine alarak dün akşam (6 Haziran) onaylamıştır. Benzer bir karar tasarısı, geçtiğimiz hafta Senato'nun Dış İlişkiler Komitesi'ne de sunulmuştur. ABD yasama organlarının konuyu tahrif etmeye ve siyasileştirmeye yönelik bu adımları yapıcı değildir. Bu, Türkiye ile ABD arasındaki ittifak ve ortaklık ruhuna da aykırıdır" denildi.

İlgili Haberler