ABD-Türkiye anlaşmasına AB'den ilk yorum

ABD-Türkiye anlaşmasına AB'den ilk yorum
Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Tusk, Türkiye ile ABD arasında varılan anlaşmayı eleştirerek, "Bizim beklediğimiz şey, Suriye'nin kuzeyindeki sözde ateşkes değildi" dedi.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, Türkiye ile ABD arasında varılan ve 120 saatlik harekat durdurma kararı ile YPG güçlerinin güvenli bölgeden çekilmesinin ardından Barış Pınarı Harekâtı'nın durdurulmasını içeren anlaşmanın 'ateşkes değil, YPG'nin şartlı çekilmesine yönelik bir talep' olduğunu savundu. 

Liderler zirvesinde düzenlenen basın toplantısında, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında varılan anlaşmayı eleştiren Tusk, "Bizim beklediğimiz şey, Suriye'nin kuzeyindeki sözde ateşkes değildi" dedi.

Tusk, gazetecilere yaptırdığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Sözde ateşkes, bizim beklediğimiz şey değildi. Aslında, bu bir ateşkes değil Kürtlerin geri çekilmesi talebi. Bizim, Türkiye’ye hızlı şekilde askeri hamlelerine kalıcı bir son verme, güçlerini geri çekme ve uluslararası insani yasaya saygı gösterme çağrısı yapma konusunda bizim tutarlı bir tarzımız olduğunu düşünüyorum.”