ABD: Türkiye ile Rakka konusunda anlaştık

ABD: Türkiye ile Rakka konusunda anlaştık
Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile ABD'li mevkidaşı Joseph Dunford arasında dün Ankara'da gerçekleşen yaklaşık 4.5 saatlik görüşmeye ilişkin Pentagon'dan açıklama geldi.

ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) internet sitesinde yer alan habere göre, iki genelkurmay başkanı, Suriye'de terör örgütü DEAŞ'a karşı yürütülecek işbirliğine dair uzun vadeli bir plan ele aldı.

Haberde Dunford'un şu sözlerine yer verildi:

"Koalisyon ve Türkiye, Rakka'nın ele geçirilmesi, elde tutulması ve yönetilmesi için uzun vadeli bir plan üzerinde birlikte çalışacak."

"Görüşme, uluslararası koalisyonun, Rakka’nın ele geçirilmesi aşamasına Türkiye ve Türkiye’nin ABD’nin planları hakkındaki perspektifi dahil edilmeden ilerlenmeyeceği yönündeki uzun vadeli sözünü pekiştirdi" denilen haberde; Dunford'un, “Türkler, bunu yapacak doğru güçleri belirlemede yardımcı olacak” ifadesini kullandığı aktarıldı.

SDG: Rakka operasyonu başladı

“SDG’NİN ÇÖZÜM OLMADIĞINI BİLİYORDUK”

Dunford, Rakka’nın elde tutulması ve sonrası ile alakalı Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) yeterli olmayacağının farkında olduklarını belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rakka’nın elde tutulması ve yönetilmesi konusunda SDG’nin çözüm olmadığını her zaman biliyorduk. Şu anda üzerinde çalıştığımız konu operasyon için doğru olan kuvvetler karışımını bulmak.”

General Dunford, yerel güçler ve Rakka yakınlarındaki diğer kişilerden oluşacak "doğru kuvvetlerin", operasyona öncülük edeceğini ve şehir DEAŞ’tan kurtarıldığı takdirde de kentin elde tutulması ve yönetilmesine katkı sunacağını belirtti.

Rakka operasyonunda ağırlıklı olarak Arap güçlerine ihtiyaç olacağına vurgu yapan Dunford, “Bunun gibi güçler var. Ilımlı Suriyeli muhalifler var, taramadan geçirilmiş Suriyeli güçler ve Özgür Suriye Ordusu kuvvetleri var” ifadesini kullandı.      

ANKARA'DA GÖREV YAPACAK

Söz konusu habere göre, görüşmede ayrıca, Ankara'daki Genelkurmay Karargâhı’nda ABD’li üst düzey bir subayın görevlendirilmesi kararlaştırıldı.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel’e rapor verecek olan bu subayın, DEAŞ'a karşı yürütülen operasyonlar için sağlanacak irtibat konusunda rol alacağı açıklandı. Dunford’un, “Bu konuda Türkmüttefiklerimizle tamamen şeffaf olmak istiyoruz” dediği de belirtildi.

 GENELKURMAY'DAN YAPILAN AÇIKLAMA

Akar-Dunford görüşmesine ilişkin Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, şöyle denilmişti:

"Suriye ve Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasının ve terörizmle mücadelenin müştereken yürütülmesinin öneminin altı bir kez daha çizilmiştir.

İcrası başarı ile devam eden Fırat Kalkanı Harekatı'na Koalisyon'un hava desteği vermesinin önemi vurgulanmıştır. Ayrıca, yerinden edilmiş halkın Cerablus ve diğer yerleşim yerlerine geri dönüşünün bölgede istikrarın sağlanmasına katkısı dile getirilmiştir.

Menbiç'ten PYD/YPG terör örgütünün çıkarılması ile Rakka'daki son durum, Musul Harekatı, PYD/YPG terör örgütünün Suriye ve Irak'taki faaliyetleri ve bölgedeki mezhepsel çatışma riski konularında karşılıklı bilgi ve görüş alışverişinde bulunulmuştur. Müteakip dönemde El Bab ve Rakka başta olmak üzere, Suriye ve Irak'ta DEAŞ'a karşı ortak mücadele yolları görüşülmüştür.

Ülkemizin Telafer ve Sincar'daki hassasiyetleri ve konunun tarafımızdan yakinen takip edildiği karşı tarafa iletilmiştir."

Görüşmede ayrıca, Türkiye'nin, FETÖ terör örgütünün ABD'de devam eden faaliyetlerine ilişkin rahatsızlığının da tekrar dile getirildiği belirtilmişti.

İlgili Haberler