ABD, Türkiye'yi PKK ile uzlaştırma peşinde

ABD, Türkiye'yi PKK ile uzlaştırma peşinde
ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey'in Paris'te bir gazeteciye verdiği mülakattaki ifadeler dikkat çekti.

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, ülkesinin Suriye'deki başlıca hedeflerinin, "IŞİD'e karşı koymak ve İran'ı Suriye topraklarından çıkarmak ve BMGK'nin 2254 No'lu kararı temel alan bir siyasi bir süreç tesis etmek" olduğunu söyledi.

Suriye'nin kuzeydoğusunda terör örgütü YPG ağırlıklı Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile koordinasyon yaptıklarını belirten Jeffrey, ABD'nin "iki ortağı Kürtler ve Türkiye arasında bir çözüm bulunmasıyla yönelik çabaları yeniden başlattığını" açıkladı.

Paris'te yayınlanan Al Arabiya İngilizce'ye konuşan James Jeffrey, Türkiye ve ABD'nin Fırat'ın batısındaki Menbiç'te ortak devriyeye çıktığını hatırlattı. Bağdat Büyükelçisi olarak da görev yapmış olan Jeffrey, Suriye'nin kuzeydoğusundaki ABD kuvvetlerinin "SDG ve yerel güçlerle, IŞİD'i caydırmak amacıyla koordinasyon içinde bulunduğunu" ifade etti. Suriye Özel Temsilcisi, İran'ı Suriye'den çıkarmanın ABD için "askeri değil siyasi bir hedef" olduğunu belirtirken, İsrail'in Suriye'deki askeri seçeneği dışlamayarak İran'ın ülkedeki askeri kabiliyetini vurmaya çalıştığına dikkat çekti, bu ülkenin Suriye'deki İran hedeflerini vurmasını savundu. James Jeffrey, ABD'nin İran ve destekçilerinin yanısıra başta Ruslar olmak üzere Suriye ihtilafının patlak vermesinden sonra ülkeye giren yabancı güçlerin tümünün çekilmesini istediğini vurguladı ve İran'ın Suriye'deki varlığını Ruslarla her düzeyde görüştüklerini de söyledi.

Ankara'yı 17 Ekim'de ziyaret eden James Jeffrey, havaalanında dönüşte yaptığı açıklamada, "Türkler, Başkan (Donald Trump) tarafından Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ortaya konulan Suriye'deki ana hedeflerimiz konusunda bizimle hemfikir" demişti.

"Şu anda Türklerle bir Arap bölgesi olan Münbiç'te de birlikte çalışıyoruz" diyen Jeffrey, şunları söyledi: "Daha önce burada Türklerin PKK'nın yan uzantısı olduğunu addettikleri ve buna dikkat çektikleri YPG ile birlikte çalışıyorduk. Bununla başa çıkmamızın bir yolu ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun haziranda bir araya gelerek Türklerle mutabık kaldığımız Münbiç'teki yol haritası. Bu hala yürürlükte. Münbiç'te ortak devriye gezecek güçlerimiz Türkiye'de eğitim veriyor. Burada amaç, Türkiye'ye çok yakın olduğu için Türkleri tatmin edecek güvenli bir bölge oluşturmak, bizim de tatmin olacağımız, yerel halkın güvende olacağı ve YPG'yi Fırat'ın doğusuna tekrardan çekmek. Dolayısıyla burası önemli bir bölge ve Türklerle (Suriye'nin) kuzeydoğusunda neler yapacağımıza dair sürekli görüşüyoruz. Burası YPG'nin buradaki varlığından ötürü Türkler için önem teşkil ediyor." Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde oluşacak terör örgütü PKK ile bağlantılı bağımsız bir yapı konusunda endişeleri olduğunu vurgulayan Jeffrey, "Bu Türkiye'ye karşı bir tehdit. Biz herşeyden önce Suriye'nin toprak bütünlüğünden, birleşik bir devletten yanayız ve Suriye'nin kuzeydoğusunda bir ulus oluşturma çabası içerisinde değiliz" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler