ABD ve İngiltere korsanlık yapıyor!

İran devlet televizyonu, Hürmüz Boğazı'nda İngiltere bandıralı "Steno Impero" adlı petrol tankerine müdahale anının görüntülerini paylaştı.

Görüntülerde, Devrim Muhafızları Ordusu'na ait sürat tekneleriyle çevresi sarıldıktan sonra tankere helikopterden yüzleri maskeli İran askerlerinin indirildiği görülüyor.

Alıkonulan İngiltere'ye ait petrol tankerinin daha sonra İran sularına doğru çekildiği anlaşılıyor.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre İran Devrim Muhafızları Ordusu Sözcüsü Ramazan Şerif, alıkonulan İngiltere petrol tankerine eskortluk eden İngiliz firkateynindeki güçlerin gemiyi kurtaramadığını bildirdi.

Şerif, petrol tankerinin "denizcilikle ilgili yasalara ve kanunlara uymaması ve takip sistemini kapatması" sebebiyle başka gemilerle çarpışma ihtimali bulunduğu için Hürmüzgan Denizcilik ve Liman İşletmelerinin talebi üzerine Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri tarafından alıkonulduğunu ifade etti. 

***

Hani derler ya, "olay şöyle gelişti" diye…

Olay, İngiliz donanmasının, 4 Temmuz'da Cebelitarık'ta Suriye'ye petrol taşıdığı iddia edilen İran'a ait Panama bandıralı bir tankeri alıkoymasıyla başladı.

Ajans haberlerine göre İngiltere'ye bağlı olan Cebelitarık Özerk Yönetimi, İran tankerinin AB'nin Suriye'ye uyguladığı ambargoları ihlal ettiği gerekçesiyle alıkonulduğunu açıkladı!

İran, "Grace 1" adlı tankerin alıkonulmasının İngiltere için "sonuçları olacağı" uyarısında bulundu.

Nitekim İran, İngiltere'ye cevap olarak Hürmüz Boğazı'nda fırsat kollamaya başladı.

İngiliz donanmasına ait "HMS Montrose" savaş gemisinin geçen hafta Hürmüz Boğazı'ndan geçen bir İngiliz petrol tankerini durdurmaya çalışan 3 İran teknesini uzaklaştırdığı iddia edildi. İngiltere, bölgeye gemilerini korumak üzere ikinci bir savaş gemisi göndereceğini açıkladı.

Ardından "Steno Impero" adlı petrol tankerinin Umman karasularında İran tarafından alıkonulduğu anlaşıldı. İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, "Steno Impero adlı petrol tankerinin uluslararası kanunlara aykırı bir şekilde Umman karasularında alıkonulduğu doğrulandı." diye açıklama yaptı.

İngiltere, İran tankerine el koyunca uluslararası kanunlara uygun oluyor, İran İngiltere tankerine el koyunca uluslararası kanunlara aykırı sayılıyor!

Olayın ardından AB Komisyonu Sözcülüğü, "Gemi ve mürettebatın bir an önce serbest bırakılması ve daha fazla gerilimi önlemek için itidal çağrısında bulunuyoruz" diye bir açıklama yaptı.

Almanya, Hollanda ile İspanya hükümetleri İran'ı kınadı ve Tahran yönetimine alıkoyduğu gemiyi serbest bırakması çağrısında bulundu.

Haberdeki "Almanya, Hollanda ile İspanya hükümetleri" ifadesi, akla Bremen mızıkacılarını getiriyor! İngiltere, İran tankerine el koyunca bu orkestradan hiç ses çıkmamıştı.

***

Avrupa Birliği, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'e savaş gemileri eşliğinde petrol ve doğalgaz arama gemileri göndermesinin de uluslararası kanunlara aykırı olduğuna dair bir açıklama yapmıştı!

İsrail, Yunanistan, Mısır ve ABD, Doğu Akdeniz'de, KKTC'nin ve Türkiye'nin haklarına açıkça tecavüz ediyor ama bu yaptıklarını uluslararası hukuka uygun göstermeye çalışıyor.

Yeryüzü üzerindeki bütün doğal kaynaklara el koyma hakkını nereden alıyorlar?

Sadece ABD, İngiltere ve Fransa'nın askeri gücünden!

O halde Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri de İran'ın İngiltere tankerine el koyması, son derece doğru ve haklıdır. Uluslararası hukuka uygundur. Doğu Akdeniz'de ABD gölgesinde girişilen aramalar da Cebelitarık'taki tanker olayı da korsanlıktır.

Korsanlık geçmişte de devlet kontrolünde yapılırdı. Şimdi ise Batılı devletler korsanlığı uluslararası kanunları öne sürerek doğrudan kendi askeri güçleriyle yapıyor. Nijerya'da Türk gemisine baskın yapan korsanların arkasında ise eski yöntemlere başvuran bir devlet var mutlaka.

Türkiye ve İran, bu korsanlığa boyun eğecek devletler olmadıklarını göstermiştir.

 

Yazarın Diğer Yazıları