ABD ve Rusya arasında Venezuela gerginliği

ABD ve Rusya arasında Venezuela gerginliği
BM Güvenlik Konseyi’nde ABD ve Rusya arasında Venezuela restleşmesi yaşandı. Rusya ABD’yi ülkede darbe yapmakla suçlarken, ABD tarafı ise Maduro’yu ‘gayri resmi’ olarak tanımladı.

ABD ve Rusya arasında Venezuela gerginliği yaşanıyor. BM Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Rusya’nın BM Temsilcisi Nebenzya ABD’nin Venezuela’ya karşı darbe yapmakla suçklarken, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ise Venezuela Devlet Başkanı Moduro’yu gayri resmi olarak tanımladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) olağanüstü oturumunda konuşan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Washington'un tüm dünya için tehdit oluşturan eylemleriyle Venezüella'daki meşru yönetimi düşürmeye çalışmakla suçladı.

Nebenzya, "Aslında tam gözümüzün önünde, laubali bir şekilde, uluslararası hukukun tüm normları ihlal edilerek bu ülkede bir darbe yapılmaya çalışılıyor" diye konuştu.

Bu durumun aslında ‘Venezüella'ya yönelik tehdit' açısından ele alınması gerektiğine dikkat çeken Nebenzya, "Eğer dünyaya yönelik bir tehdit söz konusuysa, bu tehdit ABD ve müttefiklerinin Venezüella'nın yasal olarak seçilmiş Devlet Başkanı'nı düşürmeye yönelik utanmaz ve saldırgan eylemlerinden kaynaklanıyor" ifadelerini kullandı.

RUSYA VENEZÜELLA'NIN BMGK'DA TARTIŞILMASINA KARŞI ÇIKTI

Rusya, BMGK'da Venezüella'daki durumun tartışılmasına karşı çıkarak, gündem konusundaki oylamada da bunu desteklemeyi reddetti.

"Rusya Federasyonu ABD'li meslektaşlarımızın Venezüella'daki durumun tartışılması ile ilgili girişimini destekleyemez" diyen ve ülkedeki iç durumun BMGK'nın gündem maddesi dahi olmadığını ifade eden Nebenzya, şu sözlerle devam etti:

"Venezüella'da olup bitenlerde dışarıya yönelik bir tehdit görmüyoruz. Venezüella dünyaya ve güvenliğe tehdit oluşturmuyor."

ABD’DEN SERT TEPKİ

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise milyonlarca Venezüella'nın ülkeyi terk etmesinden ve ülkedeki insani krizden 'gayrimeşru' olarak nitelendirdiği Nicolas Maduro hükümetini sorumlu tuttu. Venezüella'da her on kişiden 9'nun sefalet içinde yaşadığını belirten Pompeo, milyonlarca çocuğun aşırı derecede yetersiz beslenme ile karşı karşıya olduğunu savundu.

Pompeo, ABD'nin Venezüella'ya daha parlak bir gelecek için yardım ettiği iddiasında bulunarak, BM Güvenlik Konseyine Venezüella'da kendini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yı tanıma ve demokratik geçiş sürecine destek verme çağrısında bulundu.

Bütün ülkelerin, eski Devlet Başkanı olarak tanımladığı Maduro'nun 'gayrimeşru mafya' devletinden kendini kurtarmaya çalışan Venezüella halkına destek vermesi gerektiğini söyleyen Pompeo, ''Bütün ülkelerin taraf tutma zamanı geldi. Ya özgürlüğü seçen güçlerin yanında olursunuz, ya da Maduro ve kargaşasını seçersiniz'' dedi.

İlgili Haberler