ABD ve Rusya, Suriye'de el sıkıştı

ABD ve Rusya, Suriye'de el sıkıştı
ABD ile Rusya Suriye’de çatışmaların durdurulması amacıyla ülke genelinde ateşkesin 12 Eylül’de Kurban Bayramı ile başlaması konusunda uzlaşı sağladı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov,İsviçre’nin Cenevre kentinde bir otelde Suriye krizine ilişkin görüşmelerinin ardından basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Kerry, Suriye’de şiddetin azaltılması, acıların hafifletilmesi, barış ve siyasi geçiş sürecinde çalışmaların sürdürülmesi konusundaki planı açıklamak üzere toplandıklarını söyledi. ABD ile Rusya’nın, Suriye’de çatışmaların durdurulması için anlaşmaya vardığını vurgulayan Kerry, “Suriye’de ülke genelinde ateşkes, 12 Eylül’de Kurban Bayramı ile başlayacak. Planın uygulanmasının, Suriye için dönüm noktası olacağını inanıyoruz” dedi. Tüm taraflara Suriye’de çatışmaların durdurulması anlaşmasına uyma çağrısında bulunan Kerry, anlaşmanın 7 gün başarıyla uygulanmasından sonra terör örgütleri IŞİD ve El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi ile mücadele konusunda ABD ile Rusya’nın ortak askeri koordinasyon sağlamak için çalışacağını dile getirdi.

Ilımlı muhalefet

Lavrov ise ateşkesin 7 gün uygulanmasının ardından ABD ile bir uygulama merkezi kuracaklarını aktardı. Her iki ülkeden askeri ve siyasi uzmanların, Suriye’deki terörist unsurlarile ılımlı muhalefeti yerlerini tespit ederek birbirinden ayıracağını bildiren Lavrov, “Rusya hava kuvvetleri ve ABD hava kuvvetlerinin Suriye’deki teröristlere karşı birlikte hava saldırısı düzenlemesi konusunda anlaştık. Saldırıların yapılacağı yerlerin koordinatları konusunda da anlaşmaya vardık” diye konuştu. Hava saldırılarıyla vurulacak bölgeler konusunda Suriye rejiminide bilgilendirdiklerine değinen Lavrov, “ABD ile hava saldırısı yapacağımız bölgelerin dışındaki yerlerde Suriye hava kuvvetleri görev yapacak” bilgisini paylaştı. Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD’li mevkidaşı ile vardıkları anlaşmanın en önemli unsurlarından birinin, Suriye topraklarında ılımlımuhalefet ile teröristlerin birbirinden ayrılması olduğunu belirtti