ABD ve Rusya uzayda üzüm yerken...

İki Rus kozmonot ile bir Amerikalı kadın astronotu taşıyan Rusya'ya ait Soyuz MS-17 uzay aracı, halen uzayda araştırmalar yapan Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmek üzere Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden uzaya fırlatıldı.

Rus kozmonotlar Sergey Rıjikov ve Sergey Kud-Sverçkov ile Amerikalı kadın astronot Kate Rubins'i götüren MS-17 kapsülü, fırlatıldıktan üç saat sonra uzay istasyonuna ulaştı. Uluslararası uzay istasyonu için gerekli malzemeleri de götüren üç kişilik ekibin çektirdiği fotoğrafta bir tek, bazı harflerin ters yazıldığı, "Baykonur Hatırası" yazısı eksik...

Uluslararası Uzay İstasyonu, ABD, Rusya, Avrupa Birliği, Kanada ve Japonya tarafından ortak işletiliyor ve uzayda bilimsel araştırmalar için kullanılıyor.

***

Şimdi soru şu: ABD, Rus yapımı S-400 füzeleri satın alan Türkiye'ye yaptırım uygularken, yani hedef bölgedeki bağcıyı döverken, füzelerin sahibi Rusya ile neden uzayda üzüm yiyor?

Türkiye açısından bakacak olursak; ABD ile Suriye'nin kuzeydoğusunda 30 kilometre derinliğinde "güvenli bölge" kurmak için mutabakat yapıldı ve uygulandı. Rusya ile de benzer bir mutabakat yapıldı ve İdlib-Suriye sınırında Türk-Rus ortak devriyesi gezdirmeye karar verildi. Bu mutabakat da uygulanıyor.

Suriye, bir Türk uçağını Akdeniz üzerinde düşürmüş, üç yıl sonra da Türkiye, Hatay'ın en güney ucunda Türk hava sahasını ihlal eden bir Rus uçağını düşürerek buna cevap vermişti. Rusya da Suriye'ye giden bir Türk birliğini havadan vurmuştu. Yani Türkiye ile Rusya sonradan anlaşsa da zaman zaman Suriye'de karşı karşıya geldi!

Peki, ABD ile Rusya, Suriye'de hiç karşı karşıya geldi mi? Gelmedi! Savaş uçakları, operasyon yapmadan önce karşı tarafa bilgi veriyor. Aralarındaki tek çekişme Rus ve Amerikan askerlerinin, karayolunda giderken öne geçmek için çabalaması…

Yoksa Suriye'nin kuzeyini iki ülke paylaşmış durumda. Türkiye'ye Suriye sınırında dar bir şerit bıraktılar, şeridin güneyindeki toprakların doğusunu ABD, batısını Rusya paylaşmış durumda. PYD devleti kurulması konusunda da iki ülke arasında fazla bir görüş ayrılığı yok gibi... ABD, PYD'yi silahlandırarak devlet haline getirdi. Rusya da, PYD'ye özerk bir statü verilebileceğini söylüyor.

***

ABD, Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgal etmesi üzerine mücahitleri kullanmış; Sovyet devleti biraz da bu yüzden dağılmıştı. Putin döneminde ise Rusya ABD'nin Afganistan'a askeri operasyon yapmasına destek verdi!

Rusya, ABD'nin Irak'ı işgal etmesine de seyirci kaldı!

Şimdi Karabağ bölgesindeki çatışmanın ardında da bu bölgeden Çin'in Bir Kuşak Bir Yol Projesi'ne yani yeni ipek yoluna geçit verilmemesi gayesi vardır. Azerbaycan ve Ermenistan'ı dengede tutmaya çalışıyorlar ama Türk Dünyası'nın da gırtlağına çökmüş durumdalar. Çünkü Karabağ'ın ve Zengezur koridorunun işgali, Türk Dünyası'nın kara ve demiryolu bağlantısını kesiyor.

***

Büyük Orta Doğu Projesi'ne göre, Türkiye ile İran ve Kafkasya arasına "Free Kürdistan" giriyor! Bu proje gerçekleşirse, Çin'in, Kuşak Yol projesiyle İran ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşması da önlenir! Türkiye'nin ABD ve Rusya ile vardığı mutabakatlar da bu bölgede, ileride Barzani devleti ile birleşmesi öngörülen PYD'yi koruma altına alıyor!

Doğu Akdeniz'de de ABD ve Rusya, Avrupa ile birlikte, Türkiye'yi devre dışı bırakmaya çalışıyor!

Yalta'da ABD, Rusya ve İngiltere'nin dünyayı paylaşmasından 75 yıl sonra ABD ve Rusya, her alanda Çin, İran ve Türkiye'ye karşı işbirliği yapıyor. Zaten hiçbir zaman düşman olmadılar ki... Üstelik Türkiye ve diğer Türk ülkeleri de onların ortak projelerinde kullanılıyor!

 

Yazarın Diğer Yazıları