ABD yargısı Trump'ın elinde

ABD yargısı Trump'ın elinde
ABD Yüksek Mahkemesi’nin yargıçlarından 81 yaşındaki Anthony Kennedy’nin 31 Temmuz’da emekliye ayrılacağını açıklaması üzerine ABD Başkanı Donald Trump, yargıcın yerine geçecek kişinin aranmasına hemen başlanacağını açıkladı.

Trump, Kuzey Dakota’daki mitinginde “Orada 40-45 yıl görev yapacak birini seçmeliyiz” dedi. Trump’ın Kennedy yerine aday gösterdiği kişi ABDSenatosu’ndan onay almak zorunda. Senato’da Trump’ın Cumhuriyetçi Partisi çoğunluğa sahip. Bu da Cumhuriyetçilere, Yüksek Mahkeme’de uzun yıllar sürecek bir avantaj sağlayabilir. Zira Yüksek Mahkeme’nin üyeleri görevi kötüye kullanma suçlamasıyla azledilmedikleri sürece istedikleri kadar görevde kalabilir. Halihazırda Yüksek Mahkeme’deki 9 yargıçtan 5’i muhafazakâr.

SENATO ONAYI GEREKİYOR
1988 yılında dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından atanan Kennedy, muhafazakâr çizgide olmasına rağmen birçok oylamada liberallerle aynı tarafta pozisyon almıştı. Kennedy, özellikle 1992’de kürtajın ve 2015 yılında eşcinsel evliliklerin lehinde oy kullanmasıyla dikkat çekmişti.

Trump, yeni ismi daha önce bu pozisyon için belirlediği 25 kişilik listeden seçeceğini söyledi. Senato’da azınlık olan Demokratların lideri Chuck Schumer ise “Amerikalılar, Trump’ın önceki listesinden hiçbir adaya hoşgörü göstermeyeceklerini açıkça ortaya koymalı” diyerek şimdiden itirazını yaptı. Ancak Cumhuriyetçi senatörler, Trump’ın adayı arkasında birleşirse Demokrat senatörlerin bunu durdurmak için yapacağı fazla bir şey kalmıyor. Cumhuriyetçilerin geçen yıl değiştirdiği kurallar sayesinde Yüksek Mahkeme’ye yeni bir üye atamak için 100 koltuklu Senato’da 51 oy yeterli olacak. Senato’da 51 Cumhuriyetçi, 47 Demokrat ve 2 bağımsız senatör bulunuyor.