ABD YPG'ye istihbarat desteğini kesti

ABD YPG'ye istihbarat desteğini kesti
ABD, PKK'nın Suriye uzantısı YPG’ye hem Fırat’ın doğusuna çekilme talimatı verdiği hem de silah ve istihbarat desteğini kestiği iddia edildi.

İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debka sitesinin haberine göre, ABD, PKK'nın Suriye uzantısı YPG’ye hem Fırat’ın doğusuna çekilme talimatı verdi hem de silah ve istihbarat desteğini kesti.

IŞİD'in elindeki Menbic kentini alan YPG, o dönemde kahraman ilan edilmişken bir anda gözden düştü. İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debka sitesinin haberine göre, ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın “Fırat’ın doğusuna çekilin’ mesajının ardından ABD’nin Suriye ve Irak güçlerine komuta eden General Steohen Townsend, YPG’lileri eğiten askerlerine üslerine dönme ve desteği kesme talimatı verdi.

Site ayrıca YPG’ye silah desteği ile paylaşılan istihbarat da durduruldu. PYD lideri Salih Müslim’e ‘Fırat’ın doğusuna çekilme tamamlandığı zaman destek yeniden başlayacak’ mesajı iletildi. 

YPG içinden bazı isimlerin Türk askerine direnmek için Fırat’ın batısında kalma kararı aldığı iddia edildi. Musul operasyonuna katılmak için ABD tarafından eğitilen bazı Kürt askerlerin de isyan ettiği ileri sürülüyor.