"ABD'de az gelişmiş ülke yerine konduk"

"ABD'de az gelişmiş ülke yerine konduk"
Beyaz Saray'daki Erdoğan - Trump görüşmesindeki YPG konusu, uzmanlar ve askerler tarafından değerlendirildi. Emekli Orgeneral Edip Başer ve emekli Büyükelçi Osman Korutürk, görüşlerini Yeniçağ'a açıkladılar.

Fatih Erboz / ANKARA

Konuyla ilgili emekli Org. Başer şunları söyledi: "Öyle anlaşılıyor ki ABD tarafı, Türkiye'yi rahatlatacak bir tavır göstermedi. ABD yönetiminin, az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerin liderlerine yaptıkları gibi sırtlarını sıvazlayıp, 'Müttefikliğimiz devam edecek' gibi laflarla geçiştirme modeli uyguladığı yönünde hava var. Perde arkasında ne konuşuldu, ne sözler alındı onu bilmiyoruz. Ama fazla büyütülecek ve başaralı bir ziyaret olduğunu da söylemek mümkün değil. Çünkü ABD'nin tavrı böyledir. Siz istediğiniz kadar haklı olun, istediğiniz kadar doğruları söyleyin onların temel hedefleri vardır. O hedeflere ters düşecek hiçbir sözü söylemezler ve eylemde de bulunmazlar. Amerika'nın Irak'ın kuzeyinde bir Kürt devleti kurulması konusundaki planının ortadan kalktığını düşünmek bana göre çok safça olur. ABD bunun peşindedir. Ama bu sözde Kürt devletinin batıya doğru uzanmasına ve Akdeniz'e açılmasına imkân sağlayacak mı? Onu şimdiden söylemek mümkün değil. Fakat tahmin olarak söylemek gerekirse ABD adım adım ona da destek olacak gibi duruyor. Çünkü onun için önemli olan bu bölgede kendine bağlı bir devlet kurmak. Bununla hem İsrail'in güvenliğini sağlamak, hem enerji kaynaklarına hükmetmek isteyecektir. Zannediyorum ABD'nin genel stratejisi bu yönde.  Buna engel olabilecek eylemleri ortadan kaldırmak için her türlü oyun çevirmek ABD için sorun değildir. "

Emekli Büyükelçi Korutürk de, "Ziyareti Türkiye ile ABD arasında yeni dönemde yeni bir ilişki kurmak için fırsat olarak düşünmek lazım. Onun dışında ABD'nin YPG konusunda tutumu devam ediyor. Bu değişmez gibi duruyor. Kapıda karşılama ve uğurlama gibi durumlara bizim kültürümüzde önem veriliyor. Muhtemelen bunu dikkate alarak taltif etmek için bunu yaptıklarını düşünüyorum.

Gördüğüm kadarıyla FETÖ konusunda da bir ilerleme olduğu söylenemez. ABD'liler bizde tutuklu olan Papazı istemişler. Buna ne cevap verildi bilmiyoruz. Açıklamalara bakıldığında ise Cumhurbaşkanı'nın konuşmasının İngilizcesi biraz yumuşatılarak verilmiş. Bilerek mi bilmeyerek mi yapıldı bilemiyoruz. Asıl dikkat çeken, ABD Başkanı Trump'ın Türkiye ile ilgili olarak açıklama yaparken Kore konusuna değinmesiydi. Bu açıklama çok ilginç geldi. Bugün çok konuşulan bir konu değil. Üzerinden de çok zaman geçti. Kore'ye gelene kadar Türkiye'nin birçok alanda yaptığı katkıları anlatma imkânı varken Kore Savaşına değinmesi garip geldi. Nokta falan diye gidildi ama noktayı kimin koyduğu belli değil" dedi.