ABD’de otomobil almak

ABD’de otomobil almak
ABD’de ortalama 15 yıllık bir otomobil yaklaşık 500 dolara satın alınabiliyor. Bu da haftalık 6 saat çalışan bir öğrencinin bir haftalık ücreti ile bir otomobil sahibi olabileceği anlamına geliyor.

ESAT ŞENOL / YENİÇAĞ

Bir çocuğun, gencin veya yetişkin birisinin en büyük hayallerinden biridir otomobil sahibi olmak.

Otomobil sahibi olduktan sonra da bu daha iyi daha lüksü istemekle devam eder. Dünyada bunu en kolay gerçekleştirebileceğiniz ülke Amerika Birleşik Devletleri’dir.

ABD’de 16 yaşında ehliyet alınabiliyor. Yani lise 2. sınıfa giden bir öğrenci otomobil alıp kullanabilir.

ABD’de 15 yıllık bir otomobil ortalama 500 dolara satın alınabiliyor. Bu da haftalık 6 saat çalışan bir öğrencinin bir haftalık ücreti ile bir otomobil sahibi olabileceği anlamına geliyor.

Bir yetişkin için bu daha da kolay. Kredibilitesi olan birisi (ABD’de 0 ile 850 arası bir kredi değeri mevcut ) 500 puan üzeri bir puanını varsa her hangi bir otomobil bayisine gidip tek imza ile 20 dakikada sıfır aracı alıp çıkabiliyor.

Leasing (uzun dönem kiralama) yapmak isteyenler ise ortalama 30 bin Dolarlık sıfır bir aracı aylık 400 Dolar civarı ödeyerek leasing yapabiliyor.

Otomobil bayilerin ellerinde ise binlerce araçlık stok olduğu biliniyor.

YILLIK 20 MİLYON OTOMOBİL SATILIYOR

ABD’de yaklaşık otomobil satışları yıllık 20 milyon adetlere dayanmış durumda. Dünyada araç satış adetlerinde Çin 27 milyon ile birinciliği ele almış durumda. Peşinden ABD geliyor ama kümülatif değerlerde ABD birinci durumda. Çünkü ABD de satılan araçların büyük bir kısmı sekiz silindirli lüks araçlardan meydana geliyor.

ABD’de otomobil sektörü her şey de olduğu gibi belirli bir sisteme oturmuş durumda.

İkinci el araçlar ve özellikle hafif kaza görmüş araçlar hep açık artırma ihale sistemi ile satılıyor. Öyle ki bazen 20 bin Dolar olan bir aracın çok hafif hasarlısını 2 bin Dolara alabiliyorsunuz.

Dünyanın tüm ülkelerinden bu ihalelere katılmak ve araç almak mümkün. Sadece Türkiye ve İran hariç çünkü Türkiye ve İran’da adeta gümrük duvarı örülmüş vaziyette.

Dünyanın her tarafına ciddi bir ikinci el araç ihracatı yapılıyor. Özellikle Mustang, Camaro ve Dodge tarzı spor arabalar ikinci el araç ihracatında öne çıkıyor.

Öte yandan ABD’de benzinin galon fiyatı 2,40 Dolar civarı litresi 63 kuruşa geliyor 60 litrelik aracın deposu 35 Dolara doluyor.