ABD'deki saldırıyı o örgüt üstlendi!

ABD'deki saldırıyı o örgüt üstlendi!
ABD’deki en kanlı eylem olarak tarihe geçen saldırıyı IŞİD üstlendi.

ABD’nin Florida eyaletindeki Orlando kentinde, Pulse Club isimli bir eşcinsel gece kulübünde düzenlenen saldırı sonucu 50  kişi hayatını kaybetti, 53 kişi yaralandı. Yerel saat ile gece 00.02’de gerçekleşen olayda tüfek ve tabanca kullanan saldırgan, içeride rastgele ateş açarken, çok sayıda kişiyi rehin aldı. Saldırgan, yaklaşık dört saat sonra rehine kurtarma operasyonu sırasında güvenlik güçleri tarafından öldürüldü.  ABD tarihinin en kanlı silahlı saldırısını IŞİD üstlendi. Saldırıyı düzenleyen kişinin 29 yaşındaki Afgan asıllı Omar Mateen olduğu açıklandı. Orlando Polis Departmanı’ndan şef John Mina, Mateen’in düzenlenen rehine kurtarma operasyonu sırasında öldürüldüğünü söyledi. Gece kulübünde bulunan bir polisin saldırganla çatışmaya girdiğini belirten Mina, saldırganın kulübün içindeki başka bir bölüme kaçarak rehine alması üzerine operasyona karar verdiklerini vurguladı. Saldırının gerçekleştiği sırada, kulüpte 320 kişinin bulunduğu, bazı kişilerin kaçmayı başardığı, 100 kişinin ise rehin alındığı aktarıldı.

‘Hedef tahtası gibiydik’

Görgü tanıklarından Christophher Hansen, saldırı sırasında insanların ‘hedef tahtası’ gibi gözüktüğünü anlattı. Hansen, “İçerideki kimse, yerde kanlar içinde yatana dek ne olduğunu anlayamadı” dedi. Silahlı saldırı yaşandığının anlaşılması üzerine kulübün Facebookhesabından içeridekilere “Kaçın” çağrısı yapıldığı aktarıldı. Olayın duyulmasının ardından kurbanların yakınları kulübün olduğu bölgeye akın ederken, polis mahalle sakinlerinin evlerinde kalmaları uyarısında bulundu. Örgüt bağlantısı olup olmadığı bilinmeyen Mateen’in iyi organize olmuş bir şekilde saldırıyı gerçekleştirdiği belirtildi. Mina, saldırganın tüfek ve tabanca kullandığını, üzerinde de bomba yüklü bir intihar kemeri bulunduğunu söyledi. Olayın bir terör saldırısı olarak araştırıldığını ifade eden FBI’dan Ronald Hopper ise, ‘saldırganın Radikalİslamcı’ olup olmadığı yönünde bir soruya, “Saldırganın belli bir ideolojiye bağlı olduğunu düşünüyoruz” dedi. Ölü sayısının 50 kişiye çıktığını açıklayan Orlanda Belediye Başkanı Buddy Dyer ise, konuşmasında gece kulübünün her yerinin kan içinde olduğunu belirtti.

Saldırının ardından IŞİD’in Amak haber ajansı, örgütün söz konusu saldırının sorumlusu olduğunu belirtti. Amak, saldırıda  100 kişinin öldürüldüğünü öne sürerken saldırının bir ‘İslam Devleti savaşçısı’ tarafından gerçekleştirildiğini yazdı. NBC televizyonuna konuşan yetkililer, saldırgan Omar Mateen’in IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’ye bağlılık yemini ettiğini açıkladı. Bağlılık yemininde Mateen’in 11 Eylül saldırıları ve Boston maratonu saldırısını gerçekleştiren Çarnayev kardeşlere atıfta bulunduğu aktarıldı. Öte yandan Twitter’da IŞİD destekçisi hesaplardan “Pulse” etiketiyle LBGTİ karşıtı paylaşımlar yapıldı, örgütün eşcinselleri binaların tepesinden attığını gösteren fotoğraflar yayınlandı.