ABD’deki Türk profesörden kritik uyarı: “Tsunami yaklaşıyor”

ABD’deki Türk profesörden kritik uyarı: “Tsunami yaklaşıyor”
ABD’deki Boston College’da öğretim üyesi olan Prof. Dr. Emrah Altındiş, Türkiye’de hasta sayısındaki artışın İtalya’ya göre daha sert ilerlediğine dikkat çekerek , “Virüsün yayılmasını engelleyemezsek tsunami iki hafta sonra çok sert bir şekilde bize çarpabilir” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Emrah Altındiş, “25 Mart’ta 109 kişi, 28 Mart’ta 108, 31 Mart’ta 114, 3 Nisan’da 425 kişi ölüyor. Vakalara baktığınızda ise 27 Mart’ta 6 bin, 31 Mart’ta 13 bin, 4 Nisan’da 24 bin olmuş. Ölüm sayısı her 3 günde bir iki katına, vaka sayısı da her 4 günde bir iki katına çıkıyor, bizim kısıtlı testlerimize rağmen. Dünya ile karşılaştırdığımızda bizdeki vaka yükselişi, birinci vakadan sonraki vaka yükselişini karşılaştırdığımızda İtalya’dan çok daha sert. Türkiye’deki yükseliş kaygı verici” yönünde açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre “Virüsün yayılmasını engelleyemezsek tsunami iki hafta sonra çok sert bir şekilde bize çarpabilir” diyen Prof. Dr. Emrah Altındiş, virüsün yayılmasını engellemenin, test sayısının artması, sıkı karantina ya da sokağa çıkma yasağı ile mümkün olabileceğini anlattı. Altındiş açıklamalarında İstanbul’a da değinerek, “Vaka sayısı 12 bini aşkın olan İstanbul gibi devasa bir kentte sıkı karantina hemen uygulanmalı. Bunu da 65 yaş üstüne ve 20 yaş altına ‘evde kal’ diyerek yapamayız” dedi.

Altındiş, İtalya’da 400. ölümün üzerine karantinanın uygulandığını hatırlatarak “Karantinada 3 haftayı geçti ve halen ölümleri azaltamadılar. Çin, Wuhan denen şehri iki ay boyunca karantinaya aldı, hastalığı kontrol altına aldılar. Bizim iki zayıf noktamız var: Birincisi ciddi karantina ilan etmememiz. Bu ileride toplumda ciddi pişmanlık yaratacak, bir diğeri de test sayısının düşük düzeyde olması.” İfadelerini kullandı.

Türkiye’de genç ölümlerin fazla olmasına da dikkat çeken Dr. Altındiş, açıklamalarına şöyle devam etti: “Bunun iki üç sebebi olabilir. Birinci sebebi bizde ilk başlarda testler yeterli olmadığı için bazı yaşlı ölümleri tespit edilememiş olabilir. İkinci olasılık ise, bizim toplumumuzda daha fazla genç olduğu için olabilir. 60 yaş altı insanlarda yüzde 20’si yani 356 ölümün 5’te biri demek aslında. Biz şu anda 20-65 yaş arasındaki insanların sokağa çıkabildiği, her gün işe gittikleri bir ülkede yaşıyoruz. Ben ilk başta İtalya gibi olabileceğini tahmin ediyordum. Öyle olmadı, daha kötü oldu. Bu insanlarda özellikle kronik hastalığı olan, işe giden, çalışmak zorunda olan insanlar hem kendileri risk altında hem de ölümlerin yüzde 80’i 60 yaş üstünde onlar bu virüsü dışarıdan eve getirecekler, yaşlıları risk altına atacaklar.”

Korona virüsün salgın haline geleceğini bilim insanlarının bildiğini, ancak önlem alınmadığını söyleyen Altındiş, “Fakat dünya devletlerini yönetenler, bütün paralarını ordulara, zenginleri daha zengin etmeye harcadıkları için, sağlık sistemlerini güçlendirip toplumların bağışıklıklarını güçlendirici adımlar atmadıkları için geleceğini bildiğimiz salgına hazırlıksız yakalandık” dedi.