ABD'den BM'ye Kudüs tehdidi

ABD'den BM'ye Kudüs tehdidi
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley'in, Kudüs oylaması öncesi diğer diplomatlara e-posta göndererek üstü kapalı tehditte bulunduğu öne sürüldü.

BM Genel Kurulu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanıması kararını geri çekmesi çağrısını içeren karar tasarısını perşembe günü oylayacak.

ABD merkezli Foreign Policy dergisi ise BM Genel Kurulu'nda yarın yapılacak oylama öncesi Haley'nin BM diplomatlarına attığı e-postayı elde etti.

Habere göre Haley, ABD'nin Kudüs kararına karşı Genel Kurul'da aleyhte bir karar alınmaması için üstü kapalı tehdit içeren ifadeler kullandı ve ülkelerin Kudüs'le alakalı verdiği oyları Başkan Trump'a rapor edeceğini belirtti.

'BAŞKAN'IN VE ABD'NİN BU OYU KİŞİSEL BİR MESELE OLARAK ALGILADIĞINI BİLMENİ İSTİYORUM'

Buna göre Haley e-postada "Oyunu vermeyi düşünürken Başkan'ın ve ABD'nin bu oyu kişisel bir mesele olarak algıladığını bilmeni istiyorum. Başkan oylamayı yakından takip edecek ve benden bize karşı oy kullanan ülkelerin raporunu istedi. Bu konuda bütün oyları not edeceğiz" ifadelerine de yer verdi.

Haley ayrıca mesajında ABD'nin diğer ülkelerden büyükelçiliklerini Kudüs'e taşımalarını beklemediklerini ancak 'uygun olanın bu olduğunu düşündüklerini' de vurguladı.

'ABD İSİMLERİ BİR KENARA YAZACAK'

ABD'li diplomat, Twitter'daki son mesajında da attığı e-postadakine benzeyen ifadeler kullandı.

Haley, "BM'de bizden her zaman daha fazlasını yapmamız ve vermemiz istendi. O nedenle ABD halkının isteğiyle büyükelçiliğimizn nerede olacağıyla ilgili bir karar alırken yardım ettiklerimizin bizi hedef almasını beklemiyoruz. Perşembe günü seçimimizi eleştiren bir oylama olacak. ABD isimleri bir kenara yazacak" ifadelerini kullandı.

​Geçen hafta ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) Mısır'ın sunduğu Kudüs tasarısıyla ilgili oylamada, 15 üye arasında aleyhte oy kullanan tek ülke olarak yalnız kalmıştı.

BMGK'de yapılan ve ABD'nin veto ettiği Kudüs oylamasında konseyin 15 üyesinden 14'ünün lehte oy kullanması, ABD'nin tek taraflı Kudüs kararının uluslararası kamuoyunda destek bulmadığını ortaya koymuştu.

İlgili Haberler