ABD, Kıbrıs Rum Kesimini silahlandırıyor!

ABD, Kıbrıs Rum Kesimini silahlandırıyor!
ABD Senatosu’ndan alınan karar ile ABD'nin, Rum Kesimi’ne yönelik silah satışına uygulanan kısıtlamalar kaldırılacak. Düzenlemede ayrıca Yunanistan'a askeri desteğin de önü açılıyor.

ABD Senatosu Doğu Akdeniz Güvenlik ve Enerji Ortaklığı tasarısına onay verdi. Buna göre ABD, İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi arasında enerji iş birliğini koordine edecek bir merkez kurulacak, ayrıca Türkiye S-400 hava savunma sistemi alma planından vazgeçmezse F-35 sevkiyatı son bulacak.

Sputnik'teki habere göre, ABD Senato Dışişleri Komitesi tarafından kabul edilen tasarıya, Ankara’nın Doğu Akdeniz’e ikinci bir sondaj gemisi göndermesinin ardından geldi. Tasarı, ABD, İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi arasında enerji iş birliğini koordine edecek bir ABD-Doğu Akdeniz Enerji Merkezi kurulmasını öngörüyor.

RUM KESİMİ SİLAHLANDIRILIYOR

Tasarıya göre ayrıca; Rum Kesimine silah satışı ile ilgili kısıtlamalar kaldırılacak, Yunanistan’a 3 milyon ABD Doları tutarında askeri doğrudan yardım yapılacak ve 2020-2022 yılları arasında mali dönemlerinde Yunanistan ve Kıbrıs’a Uluslararası Askeri Eğitim yardımı yapılacak.

TASARIDA S-400 DE YER ALIYOR!

Öte yandan ABD’nin tasarısında Ankara ile Washington arasında kriz yaratan S-400 alımı da yer aldı.

Buna göre, Türkiye S-400 hava savunma sistemi alma planından vazgeçmediği sürece ABD kanunları hükümleri çerçevesinde Türkiye’ye F-35 sevkiyatı yapılmayacak.

Ayrıca, Kongre’ye "Rusya’nın ve bölgedeki diğer ülkelerin faaliyetlerine karşı" bilgi verilecek.