ABD’den Irak’a ‘S-400’ tehdidi

ABD’den Irak’a ‘S-400’ tehdidi
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Ortadoğu’dan sorumlu Bakan Yardımcısı Joey Hood, Irak’ın olası S-400 hava savunma sistemi alımının ABD’yi yaptırım uygulamaya kışkırtabileceğini öne sürdü.

Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü’nde konuşan Hood, "S-400 alımı muhtemelen yaptırımların tetikleyicisi olur, bu yüzden partnerlerimize bu alımı yapmamayı tavsiye ediyoruz" dedi.

Irak’taki protestocuları desteklediklerini dile getiren ABD’li diplomat, "Protestocuların başarılı olacağını umuyoruz. Onların reform çağrılarına destek veriyoruz. Umarız Irak yönetimi protestolara kulak verir. Protestocuların politik anlamda her zaman bizimle hemfikir olmayabilir, ama ABD ile daha yakın ilişkilerin kurulması gerektiği konusunda görüşümüze katılacaklarını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Hood, "ABD askeri güçlerin ülkeden çıkması yönünde oy kullanılırsa koalisyon güçleri de bizi takip eder, hemen ardımızdan yatırımcılar da çıkar, domino etkisi olur. Sonra da muhtemelen IŞİD geri döner" diye konuştu.

Böyle bir gelişmenin her bir aşamasının kendi olumsuz sonuçlarını doğuracağını söyleyen ABD’li yetkili, yatırımcıların ülkeden çıkmasının bankacılık sisteminde sorunlara yol açacağını belirterek, "Stratejik partnerler, eğer sorunlar ortaya çıktıysa, masaya oturup ileriye dönük yolu konuşur… Biz de oturup hangi seçeneğin sonuç vereceğini konuşmak istiyoruz" dedi.