ABD'den Kuzey Kore'ye gözdağı

ABD'den Kuzey Kore'ye gözdağı
ABD'nin, Kuzey Kore'nin son dönemdeki agresif nükleer adımlarına karşı Güney Kore'ye destek amaçlı iki uzun menzilli stratejik bombardıman uçağını bu ülkenin semalarında uçurduğu bildirildi.

ABD Savunma Bakanlığının yazılı açıklamasında, ABD ile Güney Kore arasındaki güvenlik taahhütleri gereği B-1B Lancer tipi nükleer silah taşıma kapasitesine de sahip uzun menzilli iki stratejik bombardıman uçağının Güney Kore hava sahasına gönderildiği ifade edildi.

Güney Kore'nin güvenliğine verdiği taahhüdü herkese hatırlatmak için ABD'nin bu tür askeri eylemleri tekrarlayacağı aktarılan açıklamada, Kuzey Kore tehdidine karşı gereken tedbirlerin alındığı vurgulandı.

Açıklamada, ABD'ye ait Guam Adası'ndaki Andersen Hava Kuvvetleri Üssü'nden kalkan uçakların, Kuzey Kore'ye 120 kilometre mesafede yer alan Osan Üssü üzerinde uçuş yaptığı bilgisi verildi.

Amerikan medyasındaki haberlere göre, ABD ve Güney Kore jetleri eşliğinde Güney Kore hava sahasında dolaşan Lancer'lar, yere iniş yapmadan yeniden Guam'daki üsse döndü.

KUZEY KORE 5. NÜKLEER SİLAH DENEMESİNİ YAPTI

Bir süre önce 5'inci nükleer silah denemesini gerçekleştiren Kuzey Kore, başta Güney Kore olmak üzere uluslararası kamuoyundan büyük tepki almıştı. ABD Başkanı Barack Obama, Kuzey Kore'ye karşı gereken adımların atılacağı mesajını vermişti. 
Kore Savaşı (1950-1953), teknik olarak bir barış anlaşmasıyla sonlandırılmadığı için iki ülke halen savaşta kabul ediliyor. ABD'nin Güney Kore'de 28 bin, Japonya'da ise on binlerce askerinin konuşlu olduğu belirtiliyor. 
B-1B Lancer, ABD Hava Kuvvetleri'nde kullanılan uzun menzilli stratejik bombardıman uçağı olarak biliniyor. Lancer'ların, B-52 Stratofortress ve B-2 Spirit ile ABD uzun menzilli bombardıman kapasitesinin omurgasını oluşturduğu kaydediliyor.