ABD'den Putin'e yolsuzluk suçlaması

ABD'den Putin'e yolsuzluk suçlaması
Amerikan yönetimi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ilk kez doğrudan “yolsuzluğa bulaşmakla" suçladı.

ABD Hazine Bakanlığı'nın Terörizm ve Finansal İstihbarattan Sorumlu Müsteşar Vekili Adam Szubin, Putin'i doğrudan hedef alarak, Kremlin'deki yolsuzluk zincirinin içinde Rus liderin de yer aldığını açıkladı.

Dün akşam BBC'de yayınlanan Panorama programında konuşan Szubin, Putin'i kastederek, “Onun kendi dostlarını, yakın müttefiklerini nasıl zengin yaptığını ve dost görmediği ve devlet varlıklarına sahip olmayan kişileri nasıl marjinalleştirdiğini gördük. Rusya'nın enerji zenginlikleri veya diğer devlet sözleşmeleri olsun, bunu ona hizmet edenlere veriyor ve hizmet etmeyenleri uzak tutuyor. Benim için bu bir yolsuzluk" dedi.

Amerikan yönetimi 2014 yılında Putin'in yakın çevresindeki birçok ismi yolsuzlukla suçlayarak ambargo kararı almış ve Putin'in enerji sektöründe gizli yatırımları olduğunu ileri sürmüştü. Ancak Washinton, Putin'i doğrudan yolsuzlukla suçlamaktan kaçınmıştı.

Szubin, Putin'in zenginliğinin 40 milyar doları bulduğu yolundaki 2007 tarihli gizli bir CIA raporunu soran BBC muhabirinin sorusunu yanıtsız bırakırken, Rus liderin epeyce yüklü bir gizli serveti olduğunu ise doğrulayarak şöyle dedi:

“Yıllık 110 bin dolar gibi bir maaşı olduğu sanılıyor. Bu onun servetini açıklamıyor. Uzun zamandır gerçek servetini ustalıkla gizlemeyi başarıyor"

Kremlin ise Washington'dan gelen açıklamaya anında karşılık verdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Tüm bu suçlamalara yanıt vermemiz gerekmez, çünkü hepsi tamamen uydurma" dedi.