ABD'den S-400'e 'yaptırım' tehdidi

ABD'den S-400'e 'yaptırım' tehdidi
Türkiye’nin, Rusya’dan S-400 hava savunma sisteminin alımına ABD’nin “yaptırım” uygulayabileceği öne sürüldü.

Maryland Senatörü Ben Cardin, Türkiye’nin Rusya ile yaptığı S-400 anlaşmasına ilişkin olarak Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Hazine Bakanı Steve Mnuchin’e mektup gönderdi.

Politico sitesine göre, Senatör Cardin, Rusya’ya yeni yaptırımlara karşı çıkan Trump yönetimine gönderdiği mektupta, Türkiye - Rusya anlaşmasının Kongre tarafından geçen ay onaylanan yeni  yaptırımların bir “ihlalini oluşturduğu” savundu.

Politico sitesinde yer verilen haberde “Kongre’nin önde gelen bir demokrat üyesi, Türkiye’nin  Rusya’nın ileri hava savar silah sisteminin alımının, NATO üyesi ülkeye otomatik olarak yaptırım uygulanmasını gerektirecek bir ABD yasasını ihlal etmiş olabileceğini söyledi” denildi.

Cardin mektubunda yeni yaptırımların “Rusya Federasyonu ile savunma veya istihbarat bölümleriyle kayda değer bir işlem yapan herhangi bir kişiye” yaptırım getirdiğini vurgularken de “Bunlar zorunlu yaptırımlar ve ABD’nin Rusya’yı gelecekte ABD ve müttefiklerini saldırmaktan caydırma taahhüdüdür” ifadelerini kullandı.

Bu arada, ABD Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarının anlaşmaya yönelik tepkilerine de yer verdiği haberinde Senatör Cardin’in mektubunda Trump yönetimden S-400 alımının Türkiye’nin NATO üyeliğini ve ABD’nin Ankara’ya güvenlik desteğini nasıl etkileyeceğini değerlendirmesini istediğine dikkat çekildi.

Haberde, “ABD’nin Türkiye’ye silah satışının dondurulması, geçen hafta Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda yapılan oturumda görüşülen konulardan biridir” denildi. 

İlgili Haberler