ABD Suriye'den çekilmeye başladı

ABD Suriye'den çekilmeye başladı
Reuters'a konuşan ABD'li yetkili, Suriye'den tüm askerleri çekmeyi değerlendirdiklerini açıkladı. Konuya ilişkin Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada çekilmenin başladığı bildirildi.

Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, ABD'nin, Suriye'nin kuzeyindeki askeri güçlerinin tümünü çekmeye hazırlandığını iddia etti.

WSJ'nin "konuyla ilgili kişilere" dayandırdığı haberine göre ABD ordusu, Suriye'nin kuzeyinden tümüyle çekilmeye hazırlanıyor.

Haberde, bu adımın, ABD'nin Orta Doğu stratejisini karışıklığa sürükleyeceği ve IŞİD ile mücadelesiyle ilgili şüphe uyandıracağı değerlendirmesi yapıldı.

ABD halihazırda Suriye'nin kuzeyinde, terör örgütü YPG/PKK'nın işgalindeki alanda 15 askeri üsse sahip. Deyrizor ve Haseke'de üç üssün inşası ise sürüyor.

Haberde, bu adımın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Donald Trump ile geçen hafta yaptığı telefon konuşmasında, "ABD'nin ortağı YPG/PKK'yı operasyonla tehdit etmesi" üzerine geldiği değerlendirmesi yapıldı.     

TRUMP: "IŞİD'İ YENDİK"

Konuyla ilgili tweet atan ABD Başkanı Donald Trump, "Suriye'de IŞİD'i yendik. Benim başkanlık dönemimde orada kalmak için tek sebebimiz oydu" dedi.

"ÇEKİLME BAŞLADI"

Trump'ın açıklamalarının ardından bir açıklamada Beyaz Saray'dan geldi. Açıklamada Suriye'den ekilmenin başladığı bildirildi.

Açıklamada şöyle denildi:

"Suriye'de IŞİD'e karşı alınan zaferler küresel koalisyonun ve harekatın sona erdiğine işaret etmiyor. ABD askerlerinin Suriye'den geri dönüşü başladı."

ABD askerlerinin çekilmesinin 60-100 gün içinde tamamlanacağını bildirdi. 

ABD’li yetkili ise “ABD Dışişleri’nin tüm personeli Suriye’den 24 saat içinde tahliye ediliyor” bilgisini paylaştı. 

‘ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR’ AÇIKLAMASI

Pentagon Sözcüsü Albay Bob Manning Suriye’den çekileceklerine yönelik Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya, ‘Şu anda bölgedeki ortaklarımızla birlikte çalışmayı sürdürüyoruz’ yanıtını verdi.

İlgili Haberler