ABD’den Türkiye’ye Patriot satışına onay

ABD’den Türkiye’ye Patriot satışına onay
ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye Patriot füze savunma sistemlerinin Türkiye’ye satışına onay verdi. Yapılan açıklamada, satışın onaylanmasının Türkiye’nin hava savunma kapasitesine önemli esneklik kazandıracağı ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Patriot hava ve füze savunma sistemlerinin Türkiye’ye satışına onay verdi. Böylece satış ABD Kongresi’nin onayına kaldı.

ABD Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, yılan hikayesine dönen Patriot satışına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi: “Dışişleri Bakanlığı, tahmini 3.5 milyar dolar değerinde 80 MIM-104E Güdümü Yükseltilmiş Patriot füzesi, 60 ileri kabiliyet Patriot-3 (PAC-3) füzesi ve ilgili ekipman satışını onaylamaya karar verdi. Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, bu satış konusunda bugün Kongre’yi bilgilendirdi.”

Satışın onaylanmasının, Türkiye’nin hava savunma kapasitesine önemli esneklik kazandıracağı ifade edilen açıklamada, “Hava ve füze tehditleri ile başka saldırıları caydırma kabiliyetine sahip güvenli bir Türkiye, NATO ve Avrupa kıtasında barış ve istikrarı sağlayacaktır” dendi.

Nihai kararı ABD Kongresi verecek.

ABD’den almak istediği Patriot füze savunma sistemine uzun yıllardır onay çıkmayan Türkiye, muadili sayılan Rus S-400’lerini almak için anlaşma imzalamıştı. Bu füzeler 2019’da Türkiye’ye gelecek.