ABD’den Türkiye’ye S-400 uyarısı

ABD’den Türkiye’ye S-400 uyarısı
ABD’den Türkiye’nin S-400 alımı ile ilgili yeni bir açıklama geldi. ABD’nin Nato Daimi Temsilcisi Hutchison, Türkiye’nin S-400 füzeleri ya da F-35 uçaklarından birini tercih etmesi gerektiğini söyledi.

ABD NATO Daimi Temsilcisi Kay Bailey Hutchison, Türkiye F-35 jetleri almak istiyorsa Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın almaktan vazgeçmesi gerekiyor dedi.

NATO Elçisi Hutchison CNBC televizyonuna demecinde, Rusya’yı ‘NATO’yu bölmenin ve güçsüzleştirmenin yollarını bulmaya çalışmakla’ suçladı, Türkiye’nin S-400 satın almasının da Rusya’nın ‘bu planlarının gerçekleşmesine yardımcı olacağını’ öne sürdü.

Ayrıca Hutchison ‘bir Rus hava savunma sisteminin F-35 jetleriyle aynı askeri denetim mekanizması içerisinde yer almasının kabul edilemez’ olduğunu söyledi ve Türk yetkililere hitaben şunları söyledi: "Bir seçim yapmalısınız. Ya birini ya diğerini alabilirsiniz, ancak ikisini birden alamazsınız."

Washington, Türkiye’nin S-400 sistemi satın almasını, Moskova ile Ankara arasındaki yakın ilişkilerin sembolü olarak gördüğü için bundan rahatsız oluyor. Ayrıca savunma sistemini S-400 bataryalarına entegre etmesinin Türkiye’nin kendisinin de üretim partneri olduğu F-35 uçağı programının güvenliği için bir risk olduğunu savunuyor.

TÜRKİYE’NİN HAFTA SONUNA KADAR KARAR VERMESİ BEKLENİYOR

Bu arada CNBC’nin haberinde, ‘Türkiye’nin S-400 alımını iptal edip seçimini ABD yapımı Patriot füzeleri satın almaktan yana kullanması için, bu haftanın sonuna kadar zamanı olduğu’ belirtildi.

Ankara ise S-400'lerin, Türkiye’ye konuşlandırılacak F-35'lere karşı oluşturabileceği riskleri değerlendirmek amacıyla çalışma grubu kurulması için ABD'ye teklif götürmüştü.

ABD Başkanı Donald Trump’ın bu teklife sıcak baktığı yönünde haberler ortaya atılsa da çalışma grubunun kurulup kurulmayacağına dair resmi bir açıklama yapılmış değil. Bunun yanında, Pentagon’un çalışma grubu fikrine sıcak bakmadığı biliniyor.