Gönderilen sır mektup ortaya çıktı; ABD'den TÜSİAD'a büyük tehdit

Gönderilen sır mektup ortaya çıktı; ABD'den TÜSİAD'a büyük tehdit
ABD, Rusya’ya uygulanan yaptırım sonrası Türk şirketlerinin Ruslarla çalıştığı iddiasıyla mevkidaşu Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’ne (TÜSİAD) mektup gönderdiği ortaya çıktı. ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo imzalı mektupta TÜSİAD’a, “ABD’nin uyguladığı yaptırımlara maruz kalan kişi ve kuruluşlara destek gösteren herkes ABD yaptırımlarına maruz kalır.” satırlarına yer verildi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Putin yönetimine yönelik yaptırımlar devam ederken, iki ülke arasında denge politikası gütmeye çalışan; savaşa karşı olduğunu dile getirmesine rağmen Ukrayna’ya drone desteğinde bulunan Türkiye, Batı’nın yaptırımlarına katılmadığı için kafa karıştırmaya devam ediyor.

Tele1’de yer alan habere göre, geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş’a Rusya’nın Türkiye’yi Batı yaptırımlarını aşmak için kullanmaya çalıştığı uyarısı yapan ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo’nun bu kez de TÜSİAD’a mektup gönderdiği ortaya çıktı.

 “NATO MÜTTEFİKİNE BASKI DEVAM EDİYOR”

İddiayı ABD’nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal ortaya attı. Gazete, “ABD, Türk şirketleri, yaptırım uygulanan Ruslarla çalışmamak konusunda uyardı. ABD Hazine Bakanlığı, Moskova ile güçlü bağı olan NATO müttefikine, baskı uygulamaya devam ediyor.” yorumunu yaptı.

22 Ağustos imzalı mektupta ABD Hazine Bakanlığı’nın Amerikan Ticaret Odası’na bir mektup gönderdiğini yazan Wall Street Journal, “Türk şirketler eğer yaptırım uygulanan Ruslarla iş yaparsa ABD yaptırımları uygulanabilir.” denildiğini de aktardı. Adeyemo’nun ayrıca Türkiye’ye de aynı mektubu gönderdiğini yazan Wall Street Journal, bunun doğrudan TÜSİAD’a gönderildiğini de yazdı.

Mektubu ele geçiren Wall Street Journal, Adeyemo’nun “ABD’nin uyguladığı yaptırımlara maruz kalan kişi ve kuruluşlara destek gösteren herkes ABD yaptırımlarına maruz kalır. Türk bankaları yaptırım uygulanan Rus bankalarıyla, aynı ABD bankalarıyla olduğu gibi bir ilişki kuramaz.” dediğini de aktardı.

ANKARA SESSİZ

ABD’li üst düzey yetkilinin çok net bir şekilde, “Lütfen, yaptırım uygulanan Rus kurum ve kuruluşlar, Türkiye’nin finansal kurumlarını ve işletmelerini yaptırım riskine maruz bırakıyor, bunu bilin.” dediği de ortaya çıktı.

Wall Street Journal bu mektup ile ilgili olarak Ankara’ya danıştığını fakat Dışişleri Bakanlığı’ndan bu mektuba bir yanıt gelmediğini duyurdu.

Geçen hafta Türk mevkidaşıyla görüşen Adeyemo, Rusya’nın Türkiye’yi yaptırımları delme konusunda yanıltabileceğini söylemişti. Adeyemo ayrıca Haziran ayında Türkiye’ye gelmiş ve ülkedeki Rus malvarlıkları konusunda endişelerini dile getirmişti. Wall Street Journal, Adeyemo’nun ziyaretini “nadir” olarak yorumladı.

Son dönemde Türkiye ile Rusya yakınlaşırken geçen haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir araya gelmiş ve bir dizi ekonomik işbirliği hamlesi gelmişti. Türkiye, Rusya’ya uygulanan yaptırımlara katılmayan tek NATO ülkesi.

İlgili Haberler