AB'de mülteci çatlağı

AB'de mülteci çatlağı
Avrupa Komisyonu, AB Konseyi’nin kararına rağmen mülteci almayı reddeden Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan’ı Avrupa Adalet Divanı'na şikayet etti.

Komisyon, AB üyesi Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan’ı mülteci kabul etmeye direndikleri gerekçesiyle Avrupa Adalet Divanı'na şikayet etti. Komisyon'dan yapılan açıklamada üç AB üyesinin İtalya ve Yunanistan'da biriken mültecileri almaya hazır olduklarına ilişkin herhangi bir belirti bulunmadığı belirtildi.

 Avrupa Birliği’nin mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı’nda görülen davaların, davalı ülkelere para cezası verilmesiyle sonuçlanabildiğine dikkat çekiliyor.

Bu gelişmeyi duyuran DW Türkçe ise, AB İçişleri Bakanları Konseyi’nin 2015 yılının Eylül ayında Doğu Avrupa ülkelerinin itirazlarına rağmen 120 bin dolayındaki mültecinin üye ülkeler arasında paylaştırılmasını kararlaştırdığını,mültecilerin 2017 Eylülüne kadar kota sistemiyle ortaklar arasında paylaştırılması öngörüldüğünü anımsattı.

“Macaristan ve Polonya şimdiye kadar İtalya ve Yunanistan'dan mülteci almadı. Çek Cumhuriyeti ise sadece 12 mülteciyi kabul etti” bilgisine yer verildiği habere göre, dağıtım programının sona ermesine rağmen eylül ayına kadar Yunanistan ve İtalya'da karaya çıkan mültecileri kabul etme yükümlülüğünün ortadan kalkmadığı açıklandı.

Bu arada, Avrupa Birliği Adalet Divanı mültecilerin paylaştırılmasına itiraz eden Macaristan ve Slovakya'nın yaptığı ortak başvuruyu reddettiği anımsatılıyor.