AB'de mülteci krizi büyüyor

AB'de mülteci krizi büyüyor
AB'de mülteci krizi büyüyor. 2015 yılında hazırlanan mülteci paylaşım planına uymayan Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti hakkında yasal sürecin başlatıldı.

Komisyon yaptığı açıklamada, “Üzücü bir şekilde tekrar tekrar uyarmamıza rağmen Çekya, Macaristan ve Polonya, yasal karara uymayarak Yunanistan, İtalya ve diğer üye ülkelerin taahhütlerini yerine getirmiyor ve gerekli hamleleri almıyor” ifadesi yer aldı.

Komisyon bu gelişmeler ışığında ihlal prosedürünü başlatarak, 3 üye ülke hakkında yasal soruşturma başlattı. Eylül 2015’te alınan kararda İtalya ve Yunanistan başta olmak üzere diğer bütün Avrupa ülkelerinin 160.000 mülteciyi paylaşmasına karar verilmişti.

Avrupa Birliği’nin bu ülkelere yaptırım uygulamasının gündemde olduğu kaydedilirken, yaşananların ardından Polonya, AB’nin hamlesini “yasadışı” olarak tanımladı. Polonya Dışişleri Bakanı Witold Waszczykowski, “Risk altında değiliz. Buna tepki vermeyeceğiz, Komisyon’a bunun yasadışı olduğuna dair bir açıklama yapmayacağız. Bu insanların çoğu mülteci değil, yasadışı yollarla ülkeye giriş yapan göçmenler” yorumunu yaptı.

Çek Başbakanı Bohuslav Sobotka, “Avrupa Komisyonu kör bir biçimde fonksiyonel olmayan kotaları bize zorluyor ve bu da vatandaşların AB’ye olan güvenlerini zedeliyor” ifadesini kullandı.

İlgili Haberler