AB’den Türkiye'ye ikinci 3 milyar euro

AB’den Türkiye'ye ikinci 3 milyar euro
Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için harcanmak üzere vereceği ikinci parti 3 milyar Euro için imzalar bugün atılacak.

Avrupa Komisyonu, Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin eğitimine yönelik 400 milyon euro tutarında yeni bir destek paketini onayladı. 

Komisyon böylece, Türkiye'deki mülteciler için AB Mali Yardım Programı'na ilave 3 milyar euro mali desteğin sağlanması konusunda AB'ye üye devletlerin vardıkları anlaşmanın ardından ilk adımı atmış oldu.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu'nun konu hakkındaki bülteninde "400 milyon euro, doğrudan hibe şeklinde Milli Eğitim Bakanlığı'na aktarılacak" denildi.

İşbirliği paketi ile ilgili imzaların bugün AB Türkiye Delegasyonu Büyükelçisi Christian Berger ve Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Reha Denemeç tarafından atılacağı duyuruldu.

29 Haziran'da AB üye devletleri ikinci üç milyar euroluk dilimin nasıl finanse edileceğine karar vermiş, bu çerçevede söz konusu tutarın 2 milyar euroluk kısmının AB bütçesinden karşılanmasına, kalan 1 milyar euronun ise üye devlet katkılarından karşılanmasına karar verilmişti.

Mart 2016'da Türkiye ve AB arasında yapılan göç anlaşması ile; Türkiye'deki mülteciler için AB'nin Türkiye'ye ilk etapta üç milyar euro mali destek sağlaması, 2018 sonuna kadar da ikinci üç milyar euroluk desteği tahsis etmesi öngörülüyordu.