AB’den Türkiye’ye 'sondaj' yaptırımı

AB’den Türkiye’ye 'sondaj' yaptırımı
Türkiye ile Kıbrıs Rum Kesimi arasında süren sondaj krizine Avrupa Birliği de dahil oldu. Türkiye’nin sondaj faaliyetlerini ‘yasa dışı’ olarak niteleyen Avrupa Birliği, hava ulaşımı anlaşması görüşmelerini ve Türkiye ile üst düzey diyaloğu askıya aldı.

Yunanistan, İsrail ve Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Akdeniz'de doğalgaz sondaj çalışması yapmasına rağmen Türkiye'nin Kıbrıs açıklarında benzer çalışmalar için olmasına Avrupa'nın tepkisi sürüyor... Avrupa Birliği'nin Türkiye ile ilgili bir son dakika kararı aldığı ortaya çıktı.

Reuters'ın son dakika haberi olarak duyurduğu gelişmede, AB'nin taslak metnini yayınladı. Metinde, "Avrupa Birliği Türkiye'nin Kıbrıs açıklarındaki 'yasa dışı' sondaj çalışması dolayısıyla hava ulaşımı anlaşması görüşmelerini ve Türkiye ile üst düzey diyaloğu askıya aldı" ifadesi yer alıyor.

Türkiye'ye yönelik daha kısıtlayıcı hamlelerin yapılabileceğinin belirtildiği metinde Türkiye'nin AB'ye giriş süreci için 2020'de verilmesi beklenen desteğin de durdurulması öngörülüyor.

 Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile birlikte yürüttüğü adanın batı ve doğusunda petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine karşı Avrupa Birliği’nin (AB) çeşitli ‘yaptırım’ mekanizmalarını harekete geçirmeye hazırlandığı belirtilmişti.

AB Komisyonu Başkanı Donald Tusk da, AB’nin tüm iyi niyetine karşın Türkiye’nin gerilimi tırmandırdığını ve bu tutumunun AB’nin tepkisini kaçınılmaz hale getirdiğini ifade etmişti.