AB’den Yunan adalarındaki sığınmacılar için yeni hamle iddiası

AB’den Yunan adalarındaki sığınmacılar için yeni hamle iddiası
Türkiye’nin Avrupa sınırını açmasının ardından binlerce sığınmacının Yunanistan sınırına dayanmasının ardından Avrupa Birliği’nin yeni bir hamle yapmaya hazırlandığı öğrenildi. İngiliz basını AB’nin Yunan adalarındaki sığınmacıların evlerine dönmeleri için 2 bin euro teklif etmeyi planladığını iddia etti.

Avrupa Birliği, Yunan adalarındaki sığınmacılar için yeni bir hamleye hazırlanıyor. AB’nin adalardaki sığınmacıların evlerine dönmeleri için 2 bin euro teklif etmeye hazırlandığı öğrenildi.

İngiliz The Guardian’ın haberine göre, Avrupa Birliği, Yunan adalarındaki sığınmacılara eve dönmeleri için 2 bin euro teklif etmeye hazırlanıyor.

Bu miktar, Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tarafından yürütülen gönüllü iade programları kapsamında sığınmacılara, ülkelerindeki yaşamlarını yeniden inşa etmelerine yardımcı olmak için sunulan miktarın beş katından fazla.

Komisyonun bu teklifi AB ülkeleri tarafından ‘daha fazla sığınmacı çekeceği’ endişesi nedeniyle yalnızca 1 ay sürecek. Geri dönecek evi olmayan mülteciler için ise bu teklif geçerli olmayacak, ancak bu teklife daha iyi yaşam standartları arayan sığınmacıların adalardan ayrılmasının teşvik edileceği tahmin ediliyor.

AB'nin İçişleri Komiseri Ylva Johansson söz konusu plan ile ilgili 'hedeflenen grup için yeni umutlara açılan bir fırsat penceresi' olduğunu dile getirdi ve IOM'un AB Sınır Ajansı Frontex ile birlikte çalışacağını da sözlerine ekledi.

Johansson, "Elbette çoğu geri dönemez, ancak olumlu bir iltica kararı almayacaklarını bilen ekonomik göçmenler bu programla ilgilenebilirler" dedi ve 2 bin euroluk bu planın, koşulların 'tamamen kabul edilemez' olduğu Yunan adalarındaki kamplarda baskıyı azaltabilmek için hızlı bir çözüm olabileceğini dile getirdi.

Komisyon, Yunan adalarındaki mültecilerin kaçının 'ekonomik koşullar nedeniyle” sığınmacı olduğuna dair istatistiklerinin net olmadığını belirtirken, en azından 5 bin kişinin 2 bin euroluk teklifi kabul edebileceğini umduklarını söyledi.

2016'dan bu yana, 18 bin 151 kişi gönüllü bir iade programıyla Yunanistan'dan dönmeyi seçti.