Korona ilacında Türkiye'yi sevindirecek haber

Korona ilacında Türkiye'yi sevindirecek haber
ABD’li şirket Merck’in korona virüse karşı geliştirdiği ilaç Türkiye’deki uzmanlar tarafından da olumlu karşılanıyor. Prof. Dr. Alpay Azap, güzel haberin geldiğini söyleyerek, "Ankara Üniversitesi olarak biz de çalışma merkezlerinden biriyiz.” dedi.

ABD’li şirket Merck ve Ridgeback Biotherapy tarafından üretilen antiviral ilaç molnupiravir, COVID-19 teşhisi konulduktan sonraki beş gün içinde 385 kişiye verildi. Testi pozitif çıkan 377 gönüllüye ise plasebo verildi.

Katılımcıların 60 yaşın üzerinde olduklarını ya da diyabet, obezite veya kalp hastalığına sahip olduklarını bildirdiler. Aslen Atlanta’daki Emory Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından geliştirilen molnupiravir, beş gün boyunca günde iki kez alınan dört hap olarak verildi.

HASTANEYE YATIŞI AZALTIYOR

Bir ay süren deneme sırasında molnupiravir alan katılımcıların 28’i (%7.3) hastaneye kaldırıldı. Plasebo grubunda ise 53 kişi (%14) hastaneye kaldırıldı ve bunlardan sekizi yaşamını yitirdi.

Prof. Dr. İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mİkrobiyoloji Uzmanı Alpay Azap, geliştirilen ilaç hakkında bir açıklamada bulundu.

PANDEMİNİN KONTORLÜ KOLAYLAŞACAK

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Azap, “İlaçlardan beklediğimiz güzel haberler geliyor. İlaçların kullanıma girmesiyle pandeminin kontrolü kolaylaşacak. Bu ilacın temaslı kişilerde hastalık gelişmesini engelleyip engellemediğine dair çalışma da devam ediyor. Ankara Üniv. olarak biz de çalışma merkezlerinden biriyiz.”

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Esin Davutoğlu Şenol da, "Sonunda ilacımız olacak" şeklinde yorum yaptı.

İlgili Haberler