ABD’nin borcu tarihinin en yüksek seviyesinde

ABD’nin borcu tarihinin en yüksek seviyesinde
ABD’nin borcu tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Ülkenin borcu 22 trilyon dolara ulaşırken, 2018 yılında bütçe açığı 779 milyar dolar seviyesine gelmişti.

Dünyanın süper gücü ABD'nin borcu tarihinde ilk kez 22 trilyon dolar seviyesine ulaştı. Ülkenin bütçe açığı 2018 yılında 779 milyar dolar olmuştu. Borcun 16.2 trilyon doları Hazine'ye ait olurken 5.8 trilyonu hükümetler arası borçlardan oluşuyor.

Business Insider'ın ABD Hazine Bakanlığı'ndan aktardığı verilere göre 2018 yılında 1.3 trilyon dolar borç alındı. Bu son 8 yılda tek yılda en fazla alınan borç miktarı oldu.

Uzmanlara göre ABD'nin borcunun bu kadar artmasının bir nedeni hükümetin büyük şirketlere sağladığı vergi avantajlarının devleti olası vergi gelirlerinden etmesi. Bu hamlenin önümüzdeki 10 yıl içinde hükümetin borcunu 1.5 trilyon dolar artırması bekleniyordu.

BORÇ BÜYÜRSE FAİZLER YÜKSELEBİLİR

Borcun artmasının diğer bir sebebinin ise tartışmalı bir şekilde oylanan 2018 bütçesi olduğu ifade ediliyor.

USA Today'in haberine göre ABD'nin dış borcunun artması ülkede faizleri yukarı çekebilir. Bu da Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için tehlike sinyali anlamına geliyor.

KAPANDI AÇILDI YİNE KAPANACAK

ABD'de hükümet 22 Aralık tarihinde Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin yeni bütçe üzerinde anlaşamamalarından dolayı kapanmıştı. Trump Meksika sınırına yeni bir güvenlik duvarı isterken Demokratlar bu harcamayı gereksiz buluyor ve yasa kongrede bekliyor.

Demokratlar sonraki dönemde duvarın güvenlik özelliklerini güçlendirmek için harcama yapmayı önermiş fakat Trump yönetimi bunu kabul etmemişti. ABD'de hükümet 25 Ocak 2019 tarihinde geçici olarak açıldı. 35 gün kapalı kaldıktan sonra tekrar açılan hükümetin Cuma günü tekrar kapanması bekleniyor.

Hükümetin kapalı olduğu süre içerisinde kamu dairelerinin büyük bir bölümü kapalı oluyor ve memurlar maaşlarını alamıyor.