ABD’nin elçilik binası inşaatı tam gaz sürüyor

ABD’nin elçilik binası inşaatı tam gaz sürüyor
ABD’nin Atatürk Orman Çiftliği arazisine yapmayı planladığı elçilik binasının inşaatı karşılıklı yaptırım kararlarına rağmen hızla devam ediyor. 2109 yılında bitirilmesi planlanan bina için 24 saat gece gündüz çalışma yapılıyor.

Atatürk Orman Çiftliği'nin (AOÇ) 37 bin metrekarelik arazisi, yeni büyükelçilik binası yapılsın diye ABD'ye satıldı. Ankara ile Washington arasında yaşanan ABD'li rahip Andrew Craig Brunson krizi, karşılıklı restleşmeler, ambargo, yaptırım ve gümrük duvarları ile devam ederken, yeni büyükelçilik binasının inşaatı da hızla yükseliyor. Sözcü gazetesinin haberine göre, 2109 yılında bitirilmesi planlanan bina için 24 saat gece gündüz çalışma yapılıyor.

AOÇ'TAN KOPARILDI

AOÇ arazisinin “hülle” ile ABD'ye satıldığını söyleyen kaynaklar hükümete ‘'Yaptırım ise işte büyükelçilik inşaatı, Ankara'nın göbeğinde yükseliyor. Dolar yakmakla, telefon kırmakla olmaz, bu inşaatı durdurun, ruhsatını da iptal edin'' ağrısında bulundu.

Çukurambar semtinde yapımına başlanan yeni ABD Büyükelçiliği binası yerleşkesinin de bulunduğu parsel, 24 Mayıs 1983 günü Danışma Meclisi'nde benimsenen “Atatürk Orman Çiftliği arazisinden, 186 bin 441 metrekarelik kısmın satılması hakkında kanun'' ile AOÇ'tan koparılmıştı. Arazi daha sonra parsellere bölünüp Milli Savunma Bakanlığı, Gazi Üniversitesi ve Karayolları Genel Müdürlüğü'ne verildi.

Gazi Üniversitesi de 2014'te kendi payını TOKİ'ye devretti. Ancak bu devir için Gazi Üniversitesi'ne verilmesi gereken parayı, bir inşaat şirketi ödedi. TOKİ ise arsayı ABD misyonuna büyükelçilik binası yapılması için 11 Nisan 2014'te 88 milyon dolara sattı. 3 yıl sonra da arazide inşaat başladı.

İlgili Haberler