Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Özcan YENİÇERİ

Özcan YENİÇERİ

ABD'nin Türkiye'ye oynadığı oyun!

                ABD, Irak'ın kuzeyini Barzani'yle Bağdat'tan fiilen ayırdı. Şimdi de Suriye'nin kuzeyini PYD ile Şam'dan ayırmaya çalışıyor.

                ABD, Türkiye'yi güneyden kuşatan bir stratejiyi devreye sokmuş olmasına karşın bu durumu IŞİD'le mücadelenin gereği olarak sunuyor.

                ABD, NATO'da müttefiki olan Türkiye'yle değil terör örgütü olarak kabul ettiği PKK ile bağlantılı PYD ile Suriye'de iş tutuyor.

                ABD, Suriye'de Türkiye'yle işbirliği yapmıyor çünkü böyle bir birlikteliğin Türkiye'yi bölgede söz sahibi yapmasından korkuyor.

                ABD , Türkiye'ye oyun içinde oyun oynuyor!

                Suriye'de ABD ile karşı karşıya!

                Türkiye'nin Suriye'deki her adımına karşı ABD'den karşı adım geliyor. ABD bu adımları meşru ve makul nedenlerin arkasına saklıyor.

                PYD'ye binlerce TIR silah veriyor, eğitiyor, donatıyor sonra da dönüp Türkiye'ye Jonathan Cohen'in ağzından diyor ki; "YPG'ye hiçbir vaatte bulunmadık. İlişkimiz geçici, taktiksel ve 'al-ver'e dayalı."

Bölgede yirmiyi aşkın üs inşa ediyor, PYD/PKK'lılardan sınır güvenlik güçleri oluşturuyor ve bütün bunları IŞİD'le mücadele adına "geçici ve taktiksel" yaptığını söylüyor!

                Buna kim inanır?

                Türkiye Fırat'ın doğusundaki PKK/PYD'den temizleyeceğini söylüyor. "Sınırdan terörist sızma oluyor" iddiasından bulunuyor. Amerikan yönetimi ise "öyleyse önlem alayım" diyerek sınıra gözlem noktaları inşa edileceğini söylüyor.

                ABD, Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna karşı yapacağı bir operasyona karşı hemen tedbirini açıklıyor. ABD Savunma Bakanı Jim Mattis "Suriye'nin kuzey sınırı boyunca birkaç yerde gözlem noktası kuracağız" diyor.

                Bunu da 'Türkiye'ye yönelik her türlü tehdidi takip etmek, Türkiye'ye istihbarat vermek ve Türk ordusuyla iletişim içinde olmak için' yapacaklarını söylüyor.

                ABD'nin gözlem noktası inşa etmekteki gerçek amacı PKK/PYD'yi TSK'nın yapması muhtelif operasyonlara karşı korumak ve Türk ordusunu caydırmaktır.

Bakan Hulusi Akar, ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde gözlem noktaları kurma planından duyulan rahatsızlığı "bu tür uygulamaların bölgedeki karmaşık durumu çok daha karmaşık hale getireceği"ni söyleyerek ortaya koydu.

Oyun içinde oyun!

Türkiye, sınır güvenliğini sağlamak için bir adım atar atmaz ABD derhal PKK/PYD'yi koruyucu karşı tedbir almaktadır.

TSK obüs toplarıyla sınırdan PKK/PYD mevzilerine ateş açınca Amerikan güçleri de YPG ile ortak devriye turu atarak bir kez daha Türkiye'nin önüne set çekmektedir. ABD aynı taktiğe 2016'da Türk Ordusu Menbic'e ve 2017'de Karakoçak'ta YPG'nin medya merkezini vurduğunda da başvurmuştu.

TSK sınır hattı boyunca Fırat'ın doğu yakasındaki PYD/PKK mevzilerini baskı altına alınca ABD buna PKK'nın lider kadrosundaki üç ismin yakalanması için 12 milyon dolar ödül açıklayarak Türkiye'nin aklını karıştırmak yoluna gitti.

Aslında ABD bu tavrıyla "PKK'ya karşı istediğini yap ama Suriye'deki PYD/PKK'ya dokunma" mesajını Türkiye vermiş oluyordu.

ABD'nin üç teröristin başına ödül koymasının diğer bir amacı da Türkiye'nin ABD'ye yönelttiği "teröristlerle iş tuttuğu" iddiasıdır. ABD işte bu üç PKK'lı terörist için ödül koyarak 'biz terörist kabul ettiğimiz PKK'yla mücadele ediyoruz. PYD'yi terörist kabul etmiyoruz onunla da işbirliği yapıyoruz" mesajı veriyor.

Diğer yandan ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, YPG ile işbirliğinin Suriye'de ilan edilen üç hedefle iligili olarak devam ettiğini ve bunun geçici olduğunu söylüyor.

Bu üç hedef "IŞİD bitirildiğinde, İran unsurları Suriye'den çıkarıldığında ve siyasi geçiş süreci gerçekleştiğinde bizim de YPG'ye ihtiyacımız kalmayacak" demeye getirmektedir.

ABD'nin Suriye'de belirlediği bu üç hedefin bitme ihtimali olmadığından ABD'nin PYD ile işbirliğinin de sona erme ihtimali yoktur.

ABD'nin Türkiye'ye karşı oynadığı oyunların bitmesi sözkonusu değildir.

Emperyalistlere karşı dikkatli ve uyanık olmak şarttır.

Yazarın Diğer Yazıları