12 Bin yıllık ayak izi bulundu

12 Bin yıllık ayak izi bulundu
ABD’nin Utah'ın eyaletinde yer alan Büyük Tuz Gölü çölünde 12 bin yıldan daha eski olduğuna inanılan 88 adet insan ayak izi keşfedildiği duyuruldu. Cornell Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada ayak izlerinin Son Buz Devri'nde sığ sularda yürüyen yetişkinlere ve çocuklara ait olduğu iddia edildi.

NTV''den aktarılan bilgilere göre; ABD’de yer alan Cornell Üniversitesi’nden bilim insanları, Utah eyaletinde 12 bin yıldan daha eski insan ayak izleri bulduğunu duyurdu. Büyük Tuz Gölü Çölü’nde keşfedilen bu ayak izleri insanların atalarına dair bilgiler verecek.


Bilim insanları, Utah''ın yaklaşık yüzde 33''ünün çöl olduğunu ve ABD''nin Nevada''dan sonra en kurak ikinci eyaleti olduğunu ifade etti. Fakat, uzmanlar bölgenin binlerce yıl önce nemli olduğunu ve buzulların geri çekildiği Son Buz Devri''nin bitiminden sonra bile bugün olduğundan daha yeşil olduğunu açıkladı.

SON BUZ DEVRİ NASIL BİR DÖNEMDİ

Pleistosen Çağ olarak da tanımlanan Son Buz Devri, 6 milyon yıl önce başlayan ve yaklaşık 11 bin 700 yıl öncesine kadar süren yıllardır. İnsanların gördüğü tek buzul çağ olan bu dönemde dünyanın büyük bir kısmının buzullarla örtülü olduğuna inanılmaktadır.



İklimde binlerce yıl boyunca yaşanan değişiklikler sulak alanları, Utah''ın nem yüklü okyanus rüzgarlarını kesen karayla çevrili konumuyla birlikte bir çorak araziye dönüştürmüştür. Bilim insanları, ayak izlerinin günümüze kadar bozulmadan kalmasının iklimde yaşanan değişiklikler sayesinde mümkün olduğunu aktardı.

Çalışmanın başyazı Thomas Urban, birisinin yerdeki izleri fark ettiğinde ABD Hava Kuvvetleri''ni aradığını ve kendisinin keşfe bu şekilde dahil olduğunu belirterek, “İki görünür iz üzerinden, yere nüfuz eden bir radar çalışması gerçekleştirdik. Ayak izlerini bırakan insanların yalınayak olduğunu ve 5 ila 12 yaş arasındaki küçük çocukları içerdiğini ortaya koyduk” ifadelerini kullandı.

AYAK İZLERİNİN YANI SIRA ÇEŞİTLİ EŞYALAR DA BULUNDU

Diğer taraftan Urban, daha önce Buz Devri''nin sonuna tarihlenen alanda ayak izlerinin yanı sıra, iki açık hava ocağı ve bir şömine ve tütün kalıntıları keşfedildiğini belirtti.

İlgili Haberler