Abdullah Gül Irak’a gitti

Abdullah Gül Irak’a gitti
Abdullah Gül Irak’a gitti

Talabanİ’nin davetine icabet eden Gül’ün gündeminde, terör örgütüne siyasi af ile Kürt Konferansı var!

Gül, PKK’yı konuşmak için Bağdat’a gitti
Irak’ın kukla devlet başkanı Talabani’nin daveti üzerine bu ülkeye giden Cumhurbaşkanı Gül’ün gündeminde, terör örgütü PKK’ya siyasi af ile Erbil’de toplanması beklenen Kürt konferansı da var

Haber: Fatih ERBOZ
Terör örgütü PKK’ya silah bırakma çağrısında bulunacağını açıklayan Irak’ın kukla devlet başkanı Celal Talabani’nin davetini kabul eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iki günlük resmi bir ziyaret için Bağdat’a gitti. 33 yıl aradan sonra yapılan ilk ziyaret olması bakımından önem taşıyan bu gezinin ana gündemini, PKK’ya af, Kürt konferansı, bölgeselel ve uluslararası sorunlar oluşturacak. Gül, güvenlik zaafiyeti nedeniyle Erbil’i ziyaret etmeyecek. Gül ve eşi, Dicle Nehri kenarındaki El Selam Sarayına gelişinde Talabani ve eşi tarafından resmi törenle karşılandı. Talabani ile Gül, bir süre başbaşa görüştü. Gül, daha sonra Başbakan Nuri El Maliki ve Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’yi de kabul etti.

Geziyi değerlendirdi
Bu arada, Gül, uçakta Türk gazetecilere Irak gezisini değerlendirdi. Güvenlik nedeniyle Irak’ın diğer şehirlerinin ziyaret kapsamından çıkartıldığını belirten Gül, “Aslında bu ziyaret daha geniş tutulacaktı ancak güvenlik açısından sadece Bağdat’la sınırlanmıştır. Diğer yerler Kerkük, Musul, Basra ve Erbil gibi şehirler güvenlik açısından bu ziyaret kapsamına alınmadı” dedi.  Gül, şunları kaydetti:  “Benim bölgem diyorsan hiçbir şekilde teröre fırsat verilmez. Herkesin muhasebesini iyi yapması ve kardeşliğimizi güçlendirmemiz lazım. Bu konuda herkes canla başla çalışıyor. Şiddetin bitmesi lazım. İlişkileri zehirleyenin terör örgütü olduğu görülmelidir. Türkiye’yi kaybetmenin ya da kazanmanın ne olacağı görülmelidir.”


Cumhurbaşkanı Gül, Dicle Nehri kenarındaki El Selam Sarayı’na gelişinde resmi törenle karşılandı. Gül’le başbabaşa görüşen Irak’ın kukla devlet başkanı Talabani, “PKK ya silahı ya da Irak’ı terk edecek” dedi.


Gündemini değiştirdi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül için Türkiye’den iki adet S-600 zırhlı Mercedes ile iki adet özel kameralarla donatılmış Chevrolet cip getirildi. Bomba uzmanı köpeklerle birlikte Bağdat’ta kontrol noktaları da artırıldı. Güvenlik önlemlerinin yanı sıra, askeri helikopterler de kentin üzerinde sık sık uçuş yaptı. Gül, 2003 yılındaki ABD işgalinde bu yana Irak’ta konaklayan ilk Batılı lider oldu. Gül ayrıca, Fahri Korutürk’ün 26 Nisan 1976 tarihinde yaptığı ziyaretten 33 yıl sonra Irak’ı ziyaret eden ikinci Türk cumhurbaşkanı oldu. Bu arada, Gül’ün Anadolu Ajansı’na verilen gündeminde, Kayseri Barosu Başkanı Ali Aydın ile Hes Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Özbek’i Çankaya Köşkü’nde ayrı ayrı kabul edeceği bilgisi verildi. Daha sonra Gül’ün basına duyurulan bu programları iptal edildi.


Ziyaretten olumlu sonuç çıkması zor
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Irak gezisini değerlendiren CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen ve emekli Büyükelçi Onur Öymen, ziyaretten olumlu sonuç çıkmasının çok zor olduğunu söyledi.  Terörle mücadelenin Irak merkezi yönetiminin işi olduğunu ifade eden Öymen, “Cumhurbaşkanı bunları bilerek ziyarete gidiyor. Böyle bir durumun diplomatik ilişkilerde yeri yok” dedi. Terörle mücadelenin yöntemlerinin belli olduğunu ifade eden CHP’li Öymen, “Şimdi Irak’ta uluslararası Kürt konferansının yapılacağı belirtiliyor. Konferans yapılarak terörle mücadele olmaz. Dolayısıyla bu konuda bizim bir beklentimizin olması mümkün değil. Öte yandan Cumhurbaşkanı bir ülkeyi ziyaret edecekse daha önceden ülkeler arası görüşmelerin yapılmış, gerekli anlaşmaların sağlanmış olması gerekir. Bu ziyarette böyle bir durum söz konusu mu, onu da bilmiyoruz. Cumhurbaşkanı önüne gelen yere gidemez. Önce alt yapının hazırlanması gerekiyor. Bu nedenle Irak ziyaretin de Türkiye açısından olumlu sonuç çıkması çok zor” şeklinde konuştu.


Terör örgütüyle masaya oturulamaz
Türkiye’nin Bağdat ve Washington emekli Büyükelçisi Nüzhet Kandemir de, Türkiye’nin terör örgütü PKK ile direkt masaya oturmasının düşünülemeyeceğini söyledi. Türkiye’nin önüne dolaylı olarak taleplerin geldiğini hatırlatan Kandemir şunları söyledi: “Türkiye elbette terör örgütüyle masaya oturamaz. Ancak ABD, Irak ve Irak’ın kuzeyinden gelen söylemler, PKK’nın talepleri gibi. Bu dörtlü zaten uzun zamandan beri görüşmelerini sürdürüyor. Zaman zaman perde arkasından, zaman zamansa, perdenin önünden biz bunların bilgilerini alıyoruz. PKK’nın varlığına son verilmesi için teknik mütabakatın tamamlanması gerekiyor. Bunun üzerinde uzlaşı sağlamaya çalışıyorlar. Özellikle Kuzey Iraktakiler PKK’nın taleplerini dile getireceklerdir. PKK’yla masaya oturulmaz ama dolaylı bir sürecin yaşandığını da kimse inkar edemez bu süreçte. Abdullah Gül’ün ziyaretini bu dörtlünün müzakereleri çerçevesinde değerlendirmek gerekiyor. Kesin kararların alınıp, uygulamaya geçirilmesi yönünde bir gezidir. Sonuçlarını hep berabere göreceğiz.”