ABD’ye evinde sert mesajlar

ABD’ye evinde sert mesajlar
Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta kaldığı otelde kabul ettiği ABD Başkan Yardımcısı Biden’dan bir kez daha Gülen’in Türkiye’ye iadesini istedi. Cumhurbaşkanı, ABD yönetimini PYD’ye verdiği destek ve Esad politikaları konusunda da uyardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York’ta görüştüğü ABD yönetimine Gülen’in iadesinden Suriye’de güvenli ve uçuşa yasak bölgeye, Esad’ın gitmesinden YPG’ye kadar birçok konuda uyarılarda bulundu. Başkan Yardımcısı Joe Biden’le 1.5 saat süren görüşmede olası Rakka operasyonu ve Fırat Kalkanı harekatı da konuşuldu.

Kerry ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de önceki BM Genel Kurulu’nda Erdoğan’ın oturduğu yere gelerek bir süre görüştü. Erdoğan, önceki gün ayrıca ABD Başkanı Barack Obama’nın BM Genel Kurulu genel görüşmeleri için gelen heyet başkanlarına verdiği resepsiyona katıldı.

Biden otele geldi

Erdoğan dün sabah saatlerinde ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ı kabul etti. Biden görüşme için Erdoğan’ın kaldığı Peninsula Otel’e geldi. Görüşme öncesi otel çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Biden ile Erdoğan’ın görüşmesinde ana Gündem ikili ilişkiler, Fetullah Gülen’in iadesi, terörle mücadele, Suriye, PYD ve mülteci sıkıntısı oldu.

Görüşmede 15 Temmuz darbe girişimi de ele alındı. Erdoğan 15 Temmuz’da yaşananları, FETÖ ile ilgili yeni kanıtları Biden’a anlatarak Gülen’in Türkiye’ye iadesini yeniden istedi. Erdoğan, ABD’nin Türkiye’den terör örgütü mensuplarını istemesi halinde kendilerinin iade ettiklerini ve edeceklerini dile getirdi. ABD’nin de Gülen’i bir an önce gözaltına alıp tutuklamasını isteyen Erdoğan, sürecin sonunda da Türkiye’ye gönderilmesi gerektiğini vurguladı.

Erdoğan, stratejik ve model ortak olan iki ülkenin terörle mücadele konusunda işbirliği yapması gerektiğini vurgulayarak, Gülen ile ilgili ABD’de hukuki sürecin bir an önce işletilmesini istedi.

YPG uyarısı

Erdoğan, görüşmede YPG ve PYD uyarısında da bulundu. Erdoğan, PYD’nin Fırat’ın batısına geçmesine izin vermeyecekleri dile getirdi. Erdoğan’ın ayrıca DAEŞ ile mücadele sürecinde PYD’ye destek verilmesinin sakıncalarına yönelik mesajlar verdiği de öğrenildi. Erdoğan, PKK, IŞİD, PYD/YPG, FETÖ gibi terör örgütlerinin hepsiyle ayrım yapmadan mücadele ettiklerini belirterek, tüm terör örgütleriyle uluslararası işbirliği çağrısını yineledi. Fırat Kalkanı Harekatı’nın da değerlendirildiği görüşmede, Erdoğan, terör örgütü PYD/YPG’nin bölgedeki önceliğinin de IŞİD ile mücadele olmadığını vurguladı. Cerablus’un terör örgütlerinden temizlendiğini anlatan Erdoğan, IŞİD’in merkezi olan Rakka’ya koalisyon güçleriyle birlikte operasyon yapılabileceği mesajını da verdi. Fırat Kalkanı Harekatı’nın ardından Erdoğan, Suriyelilerin Cerablus’a dönmeye başladıklarını belirterek güvenli bölge ve uçuşa yasak bölgeyi gündeme getirdi.

Erdoğan sınırda mutlaka güvenli bölge ve uçuşa yasak bölgenin oluşturulması gerektiğini, böylece terörle mücadelenin daha kolay yapılabileceğini söyledi. Erdoğan ve Biden ile Musul’daki durumu da değerlendirdi.

‘Suriye’de Esad’sız bir geçiş olmalı’

Erdoğan, bölgedeki terörün artmasının ana nedeninin Suriye’de rejim ve istikrar sorunu olduğunu belirterek, biran önce Suriye’de halkın tercihlerine uygun bir yapı oluşturulması gerektiği üzerinde durdu. 

Erdoğan, Esad’sız bir geçiş sürecinin biran önce başlaması gerektiğini dile getirdi. Erdoğan Suriye’ye insani yardımların da artırılmasını istedi. 

Mülteci sorunu

Görüşmede mülteci sorunu da ele alındı. Suriye’deki rejim sorununun mülteci krizine neden olduğunu belirten Erdoğan, uluslararası camianın yük paylaşımında bulunmasını istedi. Türkiye’nin mülteci konusunda üzerine düşeni yaptığını vurgulayan Erdoğan’ın uluslararası camianın da verdiği sözü tutması ve taşın altına elini kayması gerektiğini kaydetti.

Erdoğan’dan Putin’e tebrik

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i telefon ile arayarak seçimlerdeki zaferinden dolayı tebrik etti. Kremlin Basın Servisi’nden yapılan açıklamada açıklamada, iki liderin Rus-Türk işbirliğinin geliştirilmesin yanı sıra başta Suriye konusu olmak üzere diğer güncel konuları ele aldıkları bildirildi.