ABD'ye güven Trump ile düştü

ABD'ye güven Trump ile düştü
22 ülkede yapılan bir araştırma ABD yönetimine duyulan güven ve Trump’ın imajının ne durumda olduğunu gözler önüne serdi. Trump’a duyulan güven, yüzde 27 ile Putin ve Merkel gibi liderlerin gerisinde kaldı.

Serkan TALAN / Yeniçağ

Pew Research Center adlı bir araştırma şirketinin el de ettiği sonuçlar ABD Başkanı Trump imajının ne durumda olduğunu gözler önüne serdi. 22 ülkede yapılan araştırmada ABD’ye glaobal çaptaki güvenin ciddi şekilde düşüş gösterdiğini ortaya koydu. Trump’a en az güvenen ülke yüzde 32 ile Meksika oldu. ABD’ye duyulan güvenin arttığı ülkeler ise İsrail, Rusya ve Kenya oldu. Trump’a duyulan güvenin özellikle Rusya ve Çin ile olan ilişkilerinden kaynaklandığı belirtiliyor.

Ülkeye duyulan güvenin özellikle ABD’nin yakın müttefiklerinde düşüş göstermesi dikkat çekti.

ABD’nin önemli müttefiklerinden biri olan ve sınır komşusu Kanada’da Trump’a güven yüzde yüzde 65’ten yüzde 39’a düştü. Trump, bir süre önce ABD Başkanı Trudeau için ‘zayıf ve güvenilmez’ ifadelerini kullanmıştı.

Trump’ın seçim kampanyası döneminde sınırına duvar örmeyi vaat ettiği Meksika ise ABD’ye duyulan güvenin en sert düştüğü ülke olarak dikkat çekti. Meksika’nın ABD yönetimine duyduğu güven yüzde 66’dan yüzde 32’ye düştü.

ABD’nin en önemli müttefiklerinden İngiltere’de ise Trump yönetimine duyulan güven yüzde 50 seviyesinde bulunuyor.

EN BÜYÜK ARTIŞ RUSYA’DA

ABD yönetimine global güven anketinde ortaya çıkan çarpıcı sonuçlardan biri de yönetime güvendeki artış oranlarında ortaya çıktı. 22 ülkede yapılan ankette ABD yönetimine en yüksek güven artışı Rusya’dan geldi. Rusya’da ABD yönetimine duyulan güven yüzde 11 artış gösterdi. Trump’ın ABD Başkanı olmasında Rusya’nın parmağı olduğu iddiaları hala soruşturulurken, ABD-Rusya ilişkilerindeki değişim ise dikkat çekiyor.

Kenya’da ABD yönetimine güven ise 7 puan artışla yüzde 70 seviyesine gelirken, İsrail’de ise bu artış 2 puan oldu ve yüzde 82 seviyesine gelmişti. ABD, İsrail’in Kudüs’ü ‘başkent’ olarak ilan etmesinden sonra büyükelçilik binasını bu şehre taşıyan ilk ülke olmuştu.

KİŞİSEL İMAJINDA CİDDİ DÜŞÜŞ

Trump’ın kişisel imajına bakıldığında ise dünya kamuoyunun bakışı daha net görülüyor. Ankete katılanların sadece yüzde 27’si Trump’ın kararları hakkında olumlu düşüncelere sahip. Bu oran, Rusya Devlet Başkanı Putin için yüzde 32, Almanya Başbakanı Merkel için yüzde 52 ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron için yüzde 46 seviyesinde bulunuyor.