AB’nin hedefi Suriyelileri Türkiye’de tutmak

AB’nin hedefi Suriyelileri Türkiye’de tutmak
Türkiye’de yaşayan Suriyeliler için AB fonları ile yapılan projelerin ülkedeki sığınmacıların kalıcı hale getirmeyi amaçlaması dikkat çekiyor. Özellikle eğitim ve istihdam temelli yapılan projelere yüz milyonlarca euro kaynak aktarılıyor.

Serkan TALAN / YENİÇAĞ

Türkiye’de yaşayan Suriyeliler için yurt dışı finansman destekli projeler dikkat çekmeye devam ediyor. Son rakamlara göre, Türkiye’de 3 milyon 644 bin 342 Suriyelinin geçici koruma statüsünde bulunduğu açıklandı. AB’nin desteklediği fonlarla Suriyeliler için pek çok proje hazırlandı. Yapılan projelerin Suriyelileri Türkiye’de kalıcı hale getirmeye çalışması ise dikkat çekti. Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Alman Kalkınma Bankası destekli projelerin büyük bir kısmı istihdam ve eğitim temelli projeler olarak hazırlandı.

AB DESTEKLİ PROJELERDE EĞİTİM ÖNE ÇIKIYOR

AB fonlarının desteği Suriyeli sığınmacılar için hazırlanan projelerde eğitim ön plana çıkıyor. Hazırlanan projeler ile yeni Suriyeli sığınmacıların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde yeni okullar yapılarak burada Türk çocuklar ile birlikte eğitim görmesi amaçlanıyor. Karma eğitim ile Suriyeli çocukların Türkiye daha hızlı bir şekilde entegre olarak kalıcı hale gelmesi hedefleniyor.

‘Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim’ adı ile hazırlanan projeler kapsamında AB’den toplam 475 milyon euro kaynak aktarıldı. Bu fonun 150 milyon euroluk kısmı Dünya Bankası aracılığı ile sağlanırken, 325 milyon euroluk hibe ise Alman Kalkınma Bankası’ndan sağlandı.

Proje kapsamında toplam 220 okul yapılırken, bu okulların bir kısmı prefabrik, bir kısmı ise betonarme olarak inşa edildi.

SURİYELİLERİN İŞ SAHİBİ OLMASI İÇİN MİLYONLARCA EURO KAYNAK

Suriyeliler için hazırlanan istihdam projeleri ise eğitim ve teşvikler ile iş kurma temelli olarak gerçekleşiyor. Ayrıca Suriyeli çalıştıracak firmalara teşvik de veriliyor.

Avrupa Birliği tarafından mali olarak desteklenen ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından uygulanan "Suriye Krizine yanıt olarak Türkiye'de Dayanıklılık" projesi, Türkiye'nin on bir ilinde yeni iş alanları açılması, belediye hizmetleri ve yetişkinler için Türkçe dil eğitimi üzerinde odaklanıyor. Projeden yaklaşık 55 bin Suriyelinin faydalanması hedeflenirken, 50 milyon euro kaynak aktarıldı.

Ayrıca, İŞKUR ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde KfW Alman Kalkınma Bankası aracılığıyla yürütülen Alman Devleti tarafından finanse edilen İstihdam ve Beceri Geliştirme Projesi ile Suriyeli sığınmacıların yoğun oluğu illerde İŞKUR hizmetlerine erişimde daha nitelikli hizmet kapasitesinin geliştirilmesi hedefleniyor.

TOBB VE TEPAV’DAN SURİYELİLER İÇİN İSTİHDAM PROJESİ

Suriyeliler için yapılan istihdam projelerinden biri ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) aracılığı ile gerçekleşti. AB finansmanı ile gerçekleşen ‘Mahir Eller’ Projesi ile 30 bin Suriyelinin mesleki becerileri, belirlenerek, en az 3 bin Suriyelinin istihdam edilmesi hedefleniyor.

Proje ile ilgili açıklama yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, projeye katılanların hem daha kolay iş bulabileceğini hem de firmalara ve Türkiye'ye katkı sağlayacaklarını belirterek, "12 şehrimizde yer alan tüm firmalarımızı, 'birlikte yaşamak ve birlikte çalışmak için' gönüllü işveren olmaya davet ediyorum. Hükümetimiz, burada da yanımızda olduğunu gösterdi. Firmalarımıza, proje kapsamında ilk kez istihdam edilecek geçici koruma altındaki Suriyeli çalışanlar için teşvik verilecek. Çalışma izni ücretleri ve yeni istihdam ettiği kişinin toplam maliyetinin yüzde 10'u, proje süresince 6 ay boyunca karşılanacak. İşverenlerimiz, bu proje kapsamdaki tüm süreçler için 12 şehrimizdeki odalarımızdan danışmanlık alabilecek." dedi.

İlgili Haberler