AB’ye göre “Türkiye güvenli ülke” değil!

AB’ye göre “Türkiye güvenli ülke” değil!
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında varılan Suriyeli sığınmacı anlaşması, bir gerçeği de ortaya çıkardı. AB hukuken Türkiye’yi “güvenli ülke” olarak tanımıyor. Üstelik bunda son dönemde artan terör saldırılarıyla ilgili bir bağlantı da yok...

Sözcü gazetesinden Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre Brüksel’de geçen hafta Avrupa Birliği ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları bir zirve toplantısında bir araya geldiler. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılmadığı ve AB liderlerinin kendi aralarında yaptığı zirvede ana konu; ne Türkiye’ye Suriyeli sığınmacılar için verilecek para, ne de Türk vatandaşlarına vize muafiyeti oldu.
Avrupalı liderler “Türkiye’yi güvenli ülke yapalım mı, yapmayalım mı?” sorusunu masaya yatırdı.

SIĞINMACI GÖNDERİMİ AÇISINDAN ÖNEMLİ

Türkiye’nin AB tarafnıdan “güvenli ülke” ilan edilip edilmemesi, Suriyeli sığınmacıların gönderilmesi açısından büyük önem taşıyor. Çünkü “hukukun üstünlüğünü” temel prensiplerinden biri olarak kabul eden AB, Türkiye ile yapacağı sığınmacı takası anlaşmasının “hukuka uygun” olmasına çalışıyor.

Bu çerçevede, Suriyeli sığınmacıların toplu olarak Türkiye’ye gönderilebilmeleri için, Türkiye’nin AB tarafından “hukuken” güvenli ülke ilan edilmesi gerekiyor. Türkiye ile AB arasındaki Suriyeli sığınmacı anlaşması, Yunanistan’a geçen Suriyeliler’in Türkiye’ye iadesini öngörüyor. Ancak Türkiye’nin “güvenli ülke” olmaması, Yunanistan’daki Suriyeli sığınmacıların topluca iadesini imkansız kılıyor. Uluslararası hukuk ve AB yasaları, Yunan adalarına ulaşan Suriyeli sığınmacıların, eğer Türkiye’ye iade edilecekse, dosyalarının tek tek incelenmesini ve her biri için “ayrı karar” alınmasını gerektiriyor.

TARTIŞTILAR VE SONUNDA “GÜVENLİ ÜLKE” İLAN ETMEMEYE KARAR VERDİLER

Suriyelilerin topluca Türkiye’ye iade edilebilmesini sağlayacak, “güvenli ülke” statüsünü tartışan Avrupalı liderler, sonuçta Türkiye’nin mevcut insan hakları ve demokrasi karnesiyle “güvenli ülke” olmadığına karar verdiler. Bunun üzerine, Türkiye ile yapılan “sığınmacı takası” anlaşmasının uygulanabilmesi için yeni yollar üzerinde durdular.


YUNANİSTAN’A 4 BİN GÖÇ GÖREVLİSİ, SIRF TÜRKİYE’Yİ “GÜVENLİ” İLAN ETMEMEK İÇİN

Avrupalı liderler, Türkiye’yi “güvenli ülke” ilan etmeden, Yunanistan’daki sığınmacıları geri göndermenin de “yan yolunu” zirvede buldular. AB’nin kendi içinde üzerinde uzlaştığı formül, Yunanistan’a 4 bin ek ‘göç memurunun’ gönderilmesi.  Bu 4 bin göç uzmanının görevi, Yunan adalarına botlarla ulaşan Suriyeli sığınmacıların durumlarını “tek tek” kayda almak, her biri için tek tek dosya oluşturmak. Ardından yapılacak incelemede, bu tek tek dosyaların “sığınmaya uygun olmadığına” karar verilecek ve Suriyeliler Türkiye’ye gönderilecek. Bu yolla AB, Suriyelilerin Türkiye’ye gönderilmesini “topluca” yapmamış, her bir sığınmacının dosyasını “tek tek ele almış” olacak. Böylece de, Türkiye ile yapılan anlaşma, uluslararası hukuka uygun hale getirilecek.