Açık cezaevlerine düzenleme

Açık cezaevlerine düzenleme
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İstanbul’da Adalet Bölge Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada "Açık cezaevine geçme yetkisini cezaevi idare ve gözlem kurulundan alarak infaz hakiminin yetkisine vermeyi düşünüyoruz" dedi. Gül, Ceren Özdemir cinayetiyle ilgili idari soruşturmanın açıldığı bilgisini de verdi.

Ceren Özdemir'in katilinin açık cezaevinden firar ettiğinin ortaya çıkmasıyla, açık cezaevlerinin işleyişi ve bir hükümlünün kapalı cezaevinden açık cezaevine geçme süreci tartışma yarattı. Bu tartışma Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün de gündemindeydi. 

Gül, İstanbul’da Adalet Bölge Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı konuşmasında cezaevinden firar edip 20 yaşındaki Ceren Özdemir'i evinin önünde bıçaklayarak öldüren Özgür Arduç hakkında da konuştu. Gül yeni bir düzenlemeye gitmeyi planladıkları bilgisini verdi.

AÇIK CEZAEVLERİNE DÜZENLEME

"Bu konu parlamentonun takdirinde olarak değerlendirilebilir. Açık cezaevinin koşulları bugün belirlenmiş bir durum değildir. Türkiye'de uzun zamandır uygulanan bir sistem var. Bu sistemle ilgili uygulamalarda yaşanan bu hadiseleri de tekrar gözden geçirmek, daha iyileştirmek, bu konuda ne gibi düzenleme olacak... Hem idari, hem de yasal olarak neler yapılabilir, bu konu elbette çalışılacak. Her dava bir insan hayatını ilgilendirmektedir. İyi kanun iyi uygulamayla hayat bulur. Reform irademizin sahiplenilmesi halinde milletimizin adalet beklentisine dair çalışmalar yapılmış olacaktır" dedi. 

Gül konuşmasına şöyle devam etti: "Yargı kararlarının yanlışı eksiği elbet olacaktır. Basının da bunu haber yapması normaldir. Algının olgunun birbirinden ayrılması gerekir. Verilen bir mahkeme kararı sosyal medyada baskıyla alınmış gibi lanse ediliyor. Elbette hatalar olabilir. Hatalar yargının olağan işleyişinde halledilebilir. Yeniden yargılama, temyiz süreçleri vardır. Bu süreçlere müdahale edilmesi yargının bağımsızlığı ile bağdaşmaz. Adalet Bakanı'nın bir cüppesi, mahkemesi yoktur" dedi. 

İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI 

Gül, Ceren Özdemir cinayeti soruşturması hakkında da şu bilgiyi kamuoyu ile paylaştı “Başsavcılığımız olayı tüm yönleriyle inceliyor. Açık cezaevleriyle ilgili bir çalışma yapılacak. Zanlının açık cezaevine alınması soruşturuluyor. Bu caniye yargı hakettiği cezayı verecektir. İdari ve adli yönden tüm yönleri araştırılıyor. Devlet olarak kadına gerekli tüm desteği vereceğiz.”