Acil servislerde bloke tehlikesi. Hastanelerde kadro sıkıntısı gün geçtikçe artıyor. Bir uzman doktora düşen hasta sayısı vahim

Acil servislerde bloke tehlikesi. Hastanelerde kadro sıkıntısı gün geçtikçe artıyor. Bir uzman doktora düşen hasta sayısı vahim
Prof. Bülent Tutluoğlu, grip mevsimi öncesinde pandemi hastanelerindeki kadro sıkıntısına dikkat çekerek önlem çağrısı yaptı. Tutluoğlu’na göre kış mevsiminin gelmesiyle acil servisler bloke olabilir.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı ve Akademik Solunum Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu DW Türkçe'ye dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 

Tutluoğlu şu ifadelerde bulundu; 

"VAKALARIN ÇOĞU ZATÜRRE İLE GELİYOR

Gerçekten gelen hasta sayısında neredeyse iki misli bir artış oldu. Genelde bütün hastanelerde önemli oranlarda artışlar var. Ve vakaların çoğu da zatürre ile geliyor. Verilen yüzde 5.6, yüzde 6 ya da 7 oranları gerçek oranı yansıtmıyor, çok daha yüksek oranlarda biz zatürre görüyoruz. Örnek vermek gerekirse bir 8 kişilik aile hastam oldu, hepsinde zatürre var. Üç kişilik bir ailenin üçünde de zatürre var. Bu şekilde baktığımız zaman belirti veren hastaların yaklaşık yüzde 30-40’ında neredeyse zatürre var.

YATAKLAR KISITLI

Şu anda kısıtlı sayıda hastane kısıtlı yataklarıyla korona virüs hastalarını kabul ediyorlar. Çoğu özel hastane korona virüs hastasını kabul etmek istemiyor, ayaktan bakıyor ama yatırmak istemiyor. Çünkü korona hastasını yatırdığın zaman diğer hastalar korona virüs bulaşır korkusuyla o hastaneye gelmek istemiyorlar. Bundan dolayı çok ciddi sıkıntılar çekiyoruz. Çünkü hastaları yatıracak yatak bulamadığımız için ayakta izlemek zorunda kalabiliyoruz .Çünkü her an bu hastalar kötüleşebilirler.

"ACİL SERVİSLER BLOKE OLABİLİR"

Grip olsun, diğer solunum yolu enfeksiyonları olsun, normal bakteriyel zatürreler olsun başladığı zaman acil servislerin tamamen bloke olması söz konusu ve önümüzdeki dönemde gerçekten çok güçlük çekebiliriz diye düşünüyorum. Boğazı ağrıyan acile koşacak, ben korona mı oldum diye. Bunun bir panik yönü de var. Bu sefer gerçek korona virüs ile normal enfeksiyonu ayırt etmekte güçlük çekeceksiniz. Veya her hastanenin şartları uygun değil. Biliyorsunuz aciller bölme bölmedir. Bir bölmede soğuk algınlığı yatacak, yanındaki bölmede korona virüslü yatacak, öbür tarafta influenza enfeksiyonu yatabilecek gibi. Yani enfeksiyonların birbirine karışması söz konusu. Şu anda plan yapmalıyız ki önümüzdeki günlerde sıkıntı yaşamayalım. Benim önerim aslında yetişmiş kişilerin sayısını artırmak. korona virüse bakabilecek hekimlerin, hemşirelerin sayısını artırmak.

 "35 HASTAYA BİR UZMAN "

Şu anda pandemi hastanelerinde yoğun bakımlarda çok yoğun hasta var. Ve şu an tamamen asistanlara o hastaların bakımları yıkılmış vaziyette. Başlarında bir uzman var ama mesela düşünün ki yoğun bakım ünitesinde 35 hastaya bir uzman bakıyor, hepsine tanı konusunda karar veriyor, mümkün değil ama yapılıyor şu anda. Bu dalda pandemi hastanelerinde kadro sıkıntımız var. Asistanlarla çevrilmeye çalışılıyor. Asistanlar da bu işi öğrenen kişiler açıkçası, mutlaka başlarında bir uzman var." 

Deutsche Welle Türkçe