Açılışı 4 gün önce yapılan şehir hastanesine 300 milyon lira dış borç

Açılışı 4 gün önce yapılan şehir hastanesine 300 milyon lira dış borç
Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, açılışının 4 gün önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı İkitelli Şehir Hastanesi’nin 40 milyon euro (yaklaşık 300 milyon lira) dış borç aldığını iddia etti.

Açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı İkitelli Şehir Hastanesi’nin tam kapasite ile çalışmaya başlamadan borçlandığı iddia edildi. Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın 40 milyon euro (299,6 milyon lira) dış borç aldığını köşesine taşıdı. Toker, söz konusu kredi ile kısa vadeli kredilerin yeniden yapılandırılmasının amaçlandığını belirtti.

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker’in “İkitelli Hastanesi için 40 milyon Euro” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle

"Koronavirüs (Covid-19) dolayısıyla şehir hastanelerinin ne kadar isabetli yatırımlar olduğunun ortaya çıktığını savunanların kesinlikle görmek istemediği bazı gerçekler var:

-Sağlık Bakanlığı'nın kendisini kiracı olarak konumlayarak Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeliyle yaptırdığı şehir hastanelerinin büyük bölümü şehir dışında. Bu, özellikle yoksullar için zaman ve para kaybı demek. Evinden çıkan vatandaşın bazen iki bazen de üç toplu taşıma aracına binmesi gerekiyor.

-Garanti verilen şehir hastaneleri açılabilsin diye şehir merkezlerindeki hastaneler kapatıldı. Açıkça söylenemeyen nedeni, şehir hastanesini yapıp işleten şirketlerin para kazanma zorunluluğu. Sözleşmeler gizli olduğu için devletin şirketlere sağladığı avantajların detaylarını tam bilmiyoruz. Bildiğimiz en önemli gerçek, vergiye dönüşen bu garantilerin büyüklüğü."

YENİDEN YAPILANDIRMA İÇİN

"Ve anlaşılan bu garantiler o kadar sağlam ki İngilizce kısa adı EBRD olan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, bir şehir hastanesi için 40 milyon Euro kredi verebiliyor.

Çok yeni bir gelişme: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen hafta acil servisini açtığı Başakşehir İkitelli Şehir Hastanesi'ne EBRD 40 milyon Euro kredi sağlayacak. 23 Nisan'da yani dün kendi internet sitesinden duyurdu.

İlginçtir, bu hastanenin finansal kapanışının tamamlandığı ta üç yıl önce açıklanmıştı. 2017 yılında Çırağan Oteli'ndeki törenle duyurulan İkitelli Şehir Hastanesi'ne bu kredi, önceki kredi borçlarını yeniden yapılandırması için verilecek.

Hatırlatma notu: Rönesans Sağlık Yatırım'ın Japon Sojitz ortaklığı ile üstlendiği İkitelli Şehir Hastanesi 163 milyar Japon Yeni tutarındaki kısmına ilişkin finansal kapanışla da Avrupa'da “Yılın PPP Anlaşması” seçilmişti."

KABUL TARİHİ 27 MAYIS

"EBRD duyurusuna göre kabul tarihi 27 Mayıs 2020 olan bu kredi, İkitelli Şehir Hastanesi'nde özsermayeye yönelik kısa vadeli kredileri yeniden finanse etmek için kullanılacak. Projenin amaçları arasında bilançonun yeniden yapılandırılması ve aktif-pasif arasındaki vade uyumsuzluğunu gidermek de sayılıyor. Kabul tarihinin 27 Mayıs oluşu, hastanenin tam kapasiteyle hizmete geçiş tarihi olarak açıklanan mayıs ile uyumlu…

Dolayısıyla bu hastanenin geçen haftaki açılış töreni EBRD'nin bu taze kredisiyle bağlantılı. Başa dönelim: Bu kredi bize gösterdiği pek çok şeyin yanısıra, devletin Rönesans Sağlık Yatırımları şirketine ne kadar sağlam garantiler verdiğinin de kanıtı"

İlgili Haberler