Acının tarifsiz tarihi: 17 Ağustos depremi

Acının tarifsiz tarihi: 17 Ağustos depremi
Türkiye’yi sarsan asrın felaketi 17 Ağustos depreminin üzerinden 22 yıl geçti. Felaketin yıl dönümünde hayatını kaybeden binlerce insan düzenlenen etkinliklerle anıldı.

45 saniyede binlerce hayat yok oldu

Resmi rakamlara göre 17 binden fazla insanın hayatını kaybettiği ve yüzbinlerce kişinin evsiz kaldığı 17 Ağustos Marmara Depremi’nin ardından 22 yıl geride kaldı.

Üzerinden 22 yıl geçmesine rağmen acılar halen tazeliğini korurken, neredeyse tüm Marmara''yı etkileyen 7,4 büyüklüğündeki depremde yaşamını yitirenler için depremin olduğu saatte İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Yalova''da anma etkinlikleri düzenlendi.

Avcılar Belediyesi ve Avcılar Kent Konseyince düzenlenen "Avcılar Ses Veriyor" etkinliğine Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, Avcılar Kent Konseyi Başkanı Turgay Halisçelik ve çok sayıda vatandaş katıldı.

17 Ağustos Depremi''nde yaşanan acıların tekrarlanmaması ve "Güvenli Bir Yaşam" sloganıyla düzenlenen etkinlikte ilçe sakinleri evlerinin balkonlarına çıkarak düdük çaldı.

Avcılar Havuz Meydanındaki program ise 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi''nde hayatını kaybedenler için saygı duruşuyla başladı. Avcılar''da depremde hayatını kaybeden vatandaşların isimlerinin yazılı olduğu pano meydana asıldı.

Deprem sırasında Avcılar''da hayatını kaybeden 246 kişiyi temsilen mumlar yakıldı ve yere "Avcılar Ses Veriyor" yazıldı.

KADIKÖY''DE IŞIKLAR SÖNDÜRÜLDÜ

Kadıköy’deki anma etkinliği ise Kozyatağı Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı''nda Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Odabaşı, belediye çalışanları ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşti.

17 Ağustos Marmara Depremi’nde hayatını kaybedenlere rahmet dileyen Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Odabaşı, “Ülkemizdeki deprem gerçeğini hepimiz biliyoruz ve inşallah bir daha böyle hazin sonlu olan, insanların canını kaybettiği afetler yaşamayız." diye konuştu.

Açıklamanın ardından park içerisindeki ışıklar söndürülerek, depremde hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

GÖLCÜK''TEKİ ANMALAR

Kocaeli''nin Gölcük ilçesinde, 17 Ağustos 1999''da meydana gelen depremde yaşamını yitirenler için tören düzenlendi. Kavaklı Mahallesi sahilinde düzenlenen etkinlik saygı duruşunun ardından İstiklal marşı ve Kur''an-ı Kerim okunmasıyla başladı.

Programda konuşan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili Haydar Akar, anma etkinliğinin yurt geneline yayılarak farkındalık yaratılabileceğini, Gölcük önderliğinde Türkiye Deprem Merkezi oluşturulabileceğini aktardı.

DÖNÜŞTÜRÜLMESİ GEREKEN 24 BİN KONUT BULUNUYOR

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ise artık bazı şeyleri değiştirmek gerektiğini söyledi.

"Belki de değiştirmemiz gereken en önemli şey iş yapma biçimlerimiz, hazırlık yapma biçimlerimiz... Farkındalık üzerine ve yapılanlar üzerine konuşulmalı." diyen Büyükakın, ağır hasarlı binaların yıkımına ilişkin yürütülen çalışmalar hakkında şunları söyledi:

"Kocaeli''de yaklaşık 1500 kadar hasarlı konut var. Zamanında, temelinde ihtiras yattığına inandığım sebeplerle bir tarafında alıcı, bir tarafında satıcının, öbür tarafta kamu yöneticisinin olduğu bir yaklaşım ile bu durum ortaya çıkmış. Kabahatli arayacak değiliz. Şu anda, günahı kimin üzerine atacağımızla uğraşacak da değiliz. Bu olmuş, binalar yıkılmış, insanlar vefat etmiş, sakat kalmış. Ama halen, 22 sene sonra bugün 1500 konut duruyor. ''Efendim niye yıkmıyorsunuz? Görevli değil misiniz?'' denebilir. O kadar basit değil, çünkü hukuki meseleler var. Mesela şu anda vatandaş orta hasarlı konutları, ''ben yapacağım'' dediğinde, onu yıkma şansımız yok. 1400 kadar orta hasarlı konut var. Bu sene başlattığımız süreçte 113 riskli yapıyı yıktık. Ama bu kentte 28 ağır hasarlı konut var. İçine girilmemesi gerekiyor. Maalesef bunların içinde yaşayan insanlar var. Yaptığımız risk değerlendirme analizlerine göre, bu kentte halen 24 bin konutun dönüştürülmesi gerekiyor. Bu konutlar riskli. Ağır hasarlı ve orta hasarlı konutlardan bahsetmiyorum. Kimisi zemininden dolayı risk altında, kimisi inşaat kurallarına uyulmamasından, deprem yönetmeliklerinden, geçmişte kalmış olmasından dolayı risk altında. "

SAKARYA''DA "DEPREM ŞEHİTLERİ" İÇİN DUALAR EDİLDİ

Sakarya''da, 17 Ağustos 1999''daki Marmara Depremi''nde hayatını kaybedenler için anma etkinliği düzenlendi. Sakarya Büyükşehir Belediyesince Demokrasi Meydanı''nda gerçekleştirilen programda, Kur''an-ı Kerim okundu.

İl Müftüsü Hasan Başiş''in konuşma yaptığı, farklı makamlarda sela, ilahi ve kasidelerin okunduğu programa her yaştan vatandaşlar katıldı.

YALOVA''DA "SESSİZ YÜRÜYÜŞ"

Yalova''da, 17 Ağustos 1999''daki Marmara Depremi''nde hayatını kaybedenler için anma programı düzenlendi.

15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı''nda başlayan program, katılımcıların sahildeki Deprem Anıtı''na kadar yaptığı "sessiz yürüyüş" ile devam etti.

İlgili Haberler