Açlık ve yoksullukta korkutan rakamlar

Açlık ve yoksullukta korkutan rakamlar
Hükümete yakınlığıyla bilinen Memur-Sen tarafından yapılan “açlık-yoksulluk” araştırmasına göre, Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 1.544,42 TL, yoksulluk sınırı ise 4.143,70 TL olarak belirlendi.

Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk araştırmasına göre Şubat ayında Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 1.544,42 TL, yoksulluk sınırı ise 4.143,70 TL olarak tespit edildi. 

HABERLEŞME, SAĞLIK VE ULAŞIM PAHALANDI

Şubat ayında Ocak ayına göre haberleşme madde fiyatlarına ortalama değişim yüzde 0,43’lük bir artış olarak yansıdı. Haberleşme madde fiyatlarında Ocak ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 5,45 artışla telefon onarımı madde fiyatında olduğu gözlendi. Bununla birlikte haberleşme madde fiyatlarında Ocak ayına göre yüzde 1,84 azalışla telefon ekipmanları, yüzde 0,14 azalışla telefon yedek parçaları madde fiyatında değişim tespit edildi.

Şubat ayında Ocak ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,36’lık bir düşüş gözlenirken; Şubat ayında Ocak ayına göre barınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,53’lük bir artış oldu.

Şubat ayında Ocak ayına göre sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 0,94’lük bir artış olarak gözlenirken, ulaşım madde fiyatlarında yüzde 1,59’luk bir artış olduğu belirlendi. Ulaşım madde fiyatlarında Ocak ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 13,34 artışla banliyö tren ücreti, yüzde 9,02 artışla vapur ücreti şehir hatları fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte ulaşım madde fiyatlarında yüzde 4,08 azalışla LPG dolum ücreti, yüzde 3,33 azalışla benzin madde fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi.

EĞİTİM-KÜLTÜR PAHALANDI
Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 0,59’luk bir artış oldu. Eğitim-kültür madde fiyatlarında Ocak ayına göre değişimin yüzde 14,82 artışla tablet, yüzde 12,84 artışla gazeteler madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde yüzde 8,19 azalışla umreye gidiş ücreti, yüzde 6,34 azalışla spor müsabakalarına giriş ücreti (futbol) madde fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi.