Adalet Bakanlığı resmen duyurdu. 30 büyükşehir sisteme dahil edildi

Adalet Bakanlığı resmen duyurdu. 30 büyükşehir sisteme dahil edildi
Adalet Bakanlığı , ekim ayı sonunda İstanbul Anadolu Adalet Sarayı'nda başlanan e-duruşmanın uygulamasının, 30 büyükşehirde 405 mahkemede uygulanmaya devam ettiği duyuruldu.

Hürriyet'te yer alan habere göre, Adalet Bakanlığı'ndan 2020 yılında hayata geçirilen e-duruşmalara ilişkin açıklama geldi. Buna göre, e - duruşmanın 30 büyükşehirde 405 mahkemede uygulanmaya devam ettiği açıklandı.

Yargı reformu kapsamında 2020 yılında hayata geçirilen en önemli reformlardan biri olan hukuk mahkemelerinde avukatların video konferans sistemiyle duruşmalara katılmalarına imkan veren e-duruşma uygulaması üç buçuk ay gibi kısa bir sürede 405'e çıktı.

15 Eylül’de başlayan e-duruşmanın uygulandığı mahkemelerde İstanbul Bakırköy ve Ankara Batı Adliyesindeki hukuk mahkemelerinin tamamında uygulanmaya başlandı.

Yargı reformu kapsamındaki en önemli hedeflerinden biri olan ve avukatların bulundukları yerden duruşmalara katılabilmesini sağlayan e-duruşma sisteminin testi, Ankara Batı Adliyesi’nde Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün katılımıyla Haziran ayında gerçekleştirilmişti.

E-DURUŞMA NASIL UYGULANIYOR?

Zaman ve emek tasarrufu sağlayan uygulamada ilk olarak avukatlar, UYAP Avukat Portal’dan duruşma sorgula menüsü aracılığı ile gerekçesini de yazarak e-duruşma talebi gönderiyor. Hâkimin UYAP üzerinden talebi kabul etmesinin ardından avukatların elektronik imza yöntemiyle kimlik doğrulaması yapılıyor. Avukatların bilgileri ve fotoğrafı mahkeme hâkimince UYAP sistemi üzerinden teyit edilmesinin ardından sistemin aktif hale getirmesiyle birlikte e-duruşma başlıyor.