İkliminin yanı sıra sahip olduğu zengin doğal ve tarımsal kaynaklı bitki örtüsüyle arıcılıkta öne çıkan Adana, bal üretiminde üst sıralardaki yerini koruyor.
İkliminin yanı sıra sahip olduğu zengin doğal ve tarımsal kaynaklı bitki örtüsüyle arıcılıkta öne çıkan Adana, bal üretiminde üst sıralardaki yerini koruyor.
Geçen yıl, yaklaşık 2 bin 470 arıcının 495 bin kovanda bal üretimi yapmasıyla 12 bin 280 ton bal üretilirken, bölgedeki arıcılar yılın ilk balını da peteklerden sağmaya başladı.
Kış mevsiminde narenciye bahçelerine, ilkbahar ve yaz başlangıcında ayçiçeği tarlaları civarına yerleştirdikleri kovanlardan bal sağan Adana'daki üreticiler, yaz aylarında ise kovanlarını taşıdıkları Toroslar'daki yaylalarda ve ülkenin diğer yüksek kesimlerindeki florası zengin alanlarda bal hasadı yapıyor.
Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, yılın ilk bal hasadını narenciye balı ile yapan Adanalı arıcıların bal sağımına katıldı.
Kökçüoğlu, Çukurova Bölgesinin Kasım-Mayıs ayları arasında ekolojik şartları ve florası ile yerel arıcıların yanı sıra kışlatmak için arılarını getiren misafir arıcılar tarafından da tercih edilen bir bölge olduğunu ifade etti.
Kökçüoğlu, “Ovada narenciye bahçeleri, dağ kesiminde zengin flora ile arıcılıkta önemli bir yerdeyiz. Her yıl yaklaşık 33 ilden 150 bin kovan kış dönemini geçirmek için ilimize geliyor. 495 bin arılı kovan varlığına sahibiz ve 2470 aile geçimini arıcılıktan sağlıyor. Ürettiğimiz 12 bin 280 ton bal ile de Türkiye sıralamasında ikinci durumdayız. Turunçgil ağaçlarımızdan sadece meyve değil bal da topluyoruz. İlk narenciye balı ilimizde hasat edilmeye başladı. Hayırlı olsun” diye konuştu.
Adanalı arıcılara 2023 yılı desteği olarak 25 milyon lira ödendiğini aktaran İl Müdürü Kökçüoğlu, “İl Müdürlüğü olarak paydaşlarımızla işbirliği yaparak arıcılarımıza eğitimler veriyoruz, kovan desteği sağlıyoruz, arı hastalıkları ile mücadele için ilaç veriyoruz, kış bakım ve beslemesi için şeker dağıtıyoruz. Bu desteklerimiz önümüzdeki yıllarda artarak devam edecek” açıklamasında bulundu.
Arılı kovandan petekleri alarak bal sağım makinesine koyan Kökçüoğlu, bal sağımını yaparak yılın ilk bal hasadını gerçekleştirdi.
Adanalı arıcılar, ayçiçeği balını hasat ettikten sonra şehrin yüksek yaylalarına arılarını götürerek son bahara kadar buralarda konaklayacak.