Adaylar, kurultay adresinde olacak

Adaylar, kurultay adresinde olacak
MHP Genel Başkan adayları, her türlü hukuksuz engellemelere rağmen​ kurultayın yapılacağı Büyük Anadolu Oteli’nde toplanacaklarını duyurdu

Ankara/ Fatih Erboz - Bünyamin Öztürk

MHP Genel Başkan adayları Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan ve Ümit Özdağ, “Tüm baskılara rağmen bugün saat 10.00’da kurultayımızın yapılacağı adreste olcağız” açıklaması yaptı.

MHP Genel Başkan adayları Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan ile Ümit Özdağ önceki gece toplanarak durum değerlendirmesi yaptı. Dün sabah da aldıkları kararı kamuoyuyla paylaştı. Yapılan ortak açıklamada, 12 Mayıs 2016’da genel başkan adayları olarak açıkladıkları üzere, 15 Mayıs 2016’da yapılacağı karar bağlanan MHP olağanüstü kurultayı ile ilgili olarak Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi’nin “hukuka aykırı olarak” verdiği tedbir kararının kaldırılması talebi ile Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi’ne yapılan başvurunun kabulü halinde 15 Mayıs tarihinde kurultayın gerçekleştirileceği, aksi halde Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin kararının bekleneceği yönündeki değerlendirme hatırlatıldı. Açılan dava işlem aşamasındayken, Ankara 25. İcra Müdürlüğü’ne Adalet Bakanlığı’ndan işlemin devamı yönünde yazılı talimat verildiği ve bu talimatın dosyayı görmekte olan Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi’ne de UYAP üzerinden gönderilerek mahkemenin vereceği karara tesir edilmeye çalışıldığı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi: “Tüm baskılara rağmen Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi talebin kabulü ile Ankara 25. İcra Müdürlüğü’nce yapılan tüm işlemlerin iptaline karar vermiştir. Böylece MHP’nin Olağanüstü Tüzük Kurultayının yapılması önündeki engel kalkmamıştır, ancak mahkemenin bu kararı avukatlar marifetiyle gereğinin ifası için Ankara 25. İcra Müdürlüğü’ne teslim edildiğinde icra müdürünce kongrenin yapılması yönündeki işlemlere derhal başlanmışken avukatlarımızın da şahit olduğu üzere Adalet Bakanlığından gelen bir telefon üzerine yapılan işlemler durdurulmuştur. İcra Müdürü işlemi durdurmasının akabinde Adalet Bakanlığından konu ile ilgili nasıl bir işlem yapacağı yönünde görüş istemiş bu istem üzerine Adalet Bakanlığı yazılı cevap vererek, İcra Müdürlüğü’nün Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesinin kararını yok sayması talimatını vermiştir. İcra Mahkemelerinin kararını derhal uygulamakla görevli İcra Dairesi bu görevi uygulamaya koymak yerine konunun tarafı haline gelen Adalet Bakanlığı’ndan talimat sorarak tamamen hukuksuz bir işlem gerçekleştirmiştir.”

Savcılığa suç duyurusu

Olağanüstü Tüzük Kurultayı için yeterli imza ve mahkeme kararları mevcutken, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın bizzat müdahil olması ile hukuk dışına çıkıldığı belirtilen açıklamada, “Ankara Valiliği başta olmak üzere çeşitli mercilere siyasi baskı yapılarak, kurultayın yapılmasının kolluk kuvvetleri marifetiyle engellenmesi talimatı verilmiştir” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, “Bütün bu Anayasa ve yasaların çiğnenmesi ve fiili baskı ve engellemelere rağmen biz Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan adayları, 15 Mayıs 2016 tarihinde saat 10.00’da kurultayımızın yapılacağı adreste olacağımızı kamuoyuna saygıyla bildiririz” denildi. Bu arada, Meral Akşener, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar ve Ankara Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan hakkında “kanuna aykırı emir vermek ve emri uygulatmak” suretiyle görevlerini kötüye kullandıkları gerekçesiyle  Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayet dilekçesi verdi. 

 

 

Delegemizin iradesiyle kimse dalga geçemez

Olağanüstü kurultay çağrısına yönelik 548 delegenin imzasının genel merkeze verilmesinin ardından yaşanan hukuki süreci anlattıktan sonra kongre salonunun önüne gelme çağrısı yapan Akşener, hükümet ile MHP Genel Merkezi arasındaki ilişkilere işaret etti. Akşener, bir saatte, Başbakanın görevden alınması, iki saatte ise AKP kongresinin yapılması kararının alındığı bir dönemde 5 buçuk aydır MHP kongresi kararını netleştirmeyen Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’ndeki hakimlere de mesaj yollayarak süreci netleştirmedikleri için sorumlu olduklarını kaydetti.

MHP Genel Başkan Adayı Meral Akşener dün Ankara Barcelo Otelde basın açıklaması yaptı. Ankara 2. İcra Müdürlüğü’nün iptal kararını yazmadan önce gelen telefonların da olduğunu belirten Akşener, “Birincisinin savcılıktan geldiği, diğerinin Adalet Bakanlığı’ndan, bir diğerinin ise bizzat Adalet Bakanı Bekir Bozdağ olabileceği anlaşılıyor. Sonuçta bu arada müracaat ettiğimiz 2. İcra Mahkemesi’ne UYAP üzerinden hukuka ve demokrasiye, ileri demokrasiye tümden aykırı, anayasaya aykırı bir biçimde yürütmenin yargıya müdahalesine dair son derece cüretkar, kılıfına dahi uydurulmayan, tenezzül edilmeyen cüretkarlıkla yürütmenin yargıya müdahalesini gösteren evraklar elimizde. Gizli de değil, UYAP üzerinden yazılan yazılardan bahsediyorum” diye konuştu.

Meral Akşener, kongre hazırlıklarını yerinde görmek için Ankara Büyük Anadolu Otele de gittiğini ifade etti. Akşener şunları belirtti:  “Otelin önünde zincirlerle bir bariyer, arkasında sayısını bilmediğimiz bir çok polis gücü, TOMA’lar, bu tarafta da delegelerimiz, il başkanlarımız ve biz. Salonu görmek için gittim. Hukuksuz bir biçimde Ankara Valisi’nin talimatı, Ankara Emniyet Müdürü’nün gayreti ile zincirlerle, TOMA’larla kongrenin yapılmayacağını bize anlatmaya çalıştılar. Şimdi, derhal Ankara Valisi, Bekir Bozdağ, Ankara Emniyet Müdürü hakkında, ben ve delegelerimiz suç duyurusunda bulunacağız. Avukatlarımız yazılı emir talep ettiler, gösterilmedi. Salon zincirle kapatılmış mührü yok. Hukuksuzluk herkesin paçasından akıyor. Biz eğer ülkücüysek, biz Türk milliyetçisiysek bu hukuksuzluklara pabuç bırakmayız.”

Kendisi dışındaki genel başkan adaylarıyla birlikte kongre salonunun önünde olacağını dile getiren Akşener, “Genel başkan adaylarımızla önceki gece toplantı yaptık. Kararımız şudur, biz orada olacağız, delegelerimiz olacak, hazirun cetvelimiz elimizde olacak. Salonda olacak diye bir şey yoktur. Oraya gideceğiz, hazirun cetvelimizle delegelerimizin orada olduğunu, kongrenin yapılacağını herkese göstereceğiz. Ne menen bir kongreymiş. MHP’nin iç işi olması gereken konu beş buçuk aydır, özellikle engellenerek bugünlere gelindi. Allahın sopası yok. Cumhurbaşkanı bir saatte başbakanı değiştirdi, iki saatte AKP kongre kararı aldı. 22 Mayıs’ta kongre yapılıyor. 548 delegenin imzasıyla, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kararıyla ve 306 delegemizin de gelip evet oyu kullanacağız demesiyle, 854 delegemizin iradesiyle dalga geçilip engel olunmasına hiç birimiz müsaade etmeyeceğiz” şeklinde konuştu. 

 

Akşener Anadolu Otel’de keşif yaptı

MHP Genel Başkan Adayı Meral Akşener, saat 12:15’te Büyük Anadolu Oteli’nin Esenboğa girişine gelerek incelemelerde bulundu. Bariyerlerin önündeki polisleri gördüğünde, “Size yazık oluyor” diyen Akşener keşfe geldiğini söyledi. Akşener, “Burada ileri demokrasiyi görüyoruz. Türkiye’de anayasayı şu an itibariyle askıya almış oldukları ortaya çıktı. Bunu milletimizin takdirine bırakıyorum” dedi. Akşener daha sonra gazetecilerin sorularını şöyle cevapladı:

*Yarın (bugün) bu salona gelecek misiniz yine?

Bu salona 4 adayımız ile birlikte sabah 11:00’de sizlere bildirdiğimiz ve aldığımız karar neticesinde bu salona geleceğiz. Ondan sonrasını suç işleyenler düşünsün.

*Delege de gelecek mi?

Delege burada, Ankara’da. Bilinmeyen bir şey var. Ülkücüleri tanımamışlar. Bu yaptıkları tam tersi bir iradeyi ortaya koymaya sebep oluyor. Bunun neticesinde tam 5,5 aydır biz kongre yapmaya çalışıyoruz. Demokrasinin ve hukukun bize verdiği bütün haklara uyarak bir kongre yapmaya çalışıyoruz. 15 Mayıs itibariyle tam 5,5 aydır delegelerimiz, insanımız, ülküdaşlarımız, dava arkadaşlarımız bükük bir edep, haysiyet haya ve medeni bir dil içerisinde bu demokratik hakkı kullanmaya çalışıyoruz.

* Kurultay salonu içerisinde hazırlıklar nasıl gidiyor?

Salona giremediğimiz için hazırlığa lüzum yok. Kurultay salonunun kapısında bir mühür var mı yok mu onu bilmiyoruz. Bu mührü kırdığınız an siz suçlu olursunuz. Bu işin bir farklı yönü var. İcra müdürünün bağlı olduğu mahkemenin hakiminin vermiş olduğu bir karar var. Buna karşılık herkesin amiri olan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ arıyor ve böyle bir sonuç çıkıyor. Hem hukuksuz ve hem kanunsuz bir sonuç çıkıyor. Ben keşif yapmaya geldim. Durumumuz nedir şu an inceleme yapıyorum.

*Delegelerin Ankara’ya girişinde emniyet güçlerinin herhangi bir müdahalesi oldu mu?

Her türlü arabanın arandığını biliyoruz. Ve plakaların not edildiğini biliyoruz. Ama seyahat özgürlülüğüne yönelik şimdilik bir şey yok.

*Kaç delege bugün Ankara’da olacak?

Peyderpey geliyorlar. İmza vermemiş arkadaşlarımız da geliyor.

* Bugün kongre olacak mı olmayacak mı?

Ben ve 4 aday arkadaşım biz yarın (bugün) burada kongrenin yapılacağı yerde delegelerimizi ile birlikte kongrenin yapılması için burada olacağız. TOMA’lar gördüğünüz gibi karşınızda. Yani kongrenin illa salonda olması gerekmiyor. Kongreyi yapacak olan Çağrı Heyeti. Çağrı Heyetimizin görevi devam ediyor. Çağrı Heyeti henüz kongrenin yapılacağı konusunda bir fikir değişikliğine gitmedi.

*Mekan değişikliğine gidebilir misiniz?

Hukuken illaki kapalı bir salonda olacak diye bir kural yok. Hazır olduğu zaman her yerde yapabilirsiniz. Bugün sadece görmeye geldik. Delege burada, il başkanlarımız burada. Yarın kongremizi yapmak için burada olacağız. 

* Hanife Açıkalın

 

Aydın: Asla kavga İstemiyoruz

MHP genel başkan adayı Koray Aydın, CNN Türk canlı yayınında açıklamarda bulundu. Aydın, “MHP’nin kongre süreci Türk milletinin umuduna dönüştü. İnsanların gözü kulağı MHP’dedir” dedi. Koray Aydın şunları söyledi: “Bu kadar şık ve güzel bir ortamda karşımıza devletin gücü çıktı, TOMA’lar var, bariyerler var. Bunu bir karar olarak uygulayacağını söyleyen valilik var. Haksız ve hukuksuz olduğunu biliyoruz. Ama bir mahkeme kararına dayalı olarak bu hukuksuzluğu yapıp önümüze koyanlar, hukukun işlemesine engel olabilecek bir çatışma ortamına girmeyiz. Bizim dört adaylık düşünen arkadaşlar olarak bu konuda hem fikir olduğumuzu düşünüyordum. Meral Hanım’ın yaptığı açıklama 4 kişinin fikrini yansıtmıyor, kendi fikrini yansıtıyor. Benim adıma mümkün diyebileceğim bir şey değil. Yapamayacağını kendi adıma konuşarak söylüyorum. Kongre yapmanın şartları var. Kimseye umut veremeyiz. Gerçeklik üzerinden bir hareket belirleyeceğiz. Hukuksuzluğa teslim olmamak için oradayız. Devletin TOMA’larına karşı harp etmeye gitmiyoruz. Salon açılırsa yapacağız. Asla bir çatışma sürtüşme kavga yaparak bunu yapmayı denemek için buraya gitmiyoruz. Dördümüzün düşüncesi bu. Aydın, “Bozdağ’ın sözleri yok hükmündedir. 17-25 Aralık’ın temizleyicisidir. Onun için de bu görevdedir. Halk nezdinde bir değeri yoktur. MHP kongresine karıştı. Elini oradan çekmesini tavsiye ederiz. Hak varsa bu hakkı öbür dünyaya bırakmamak adına bu hakkın bu dünyada teslim edileceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Özdağ: Bu herkesin mücadelesidir

MHP’de Genel Başkanlık adaylarından Ümit Özdağ, “Bizim çabamız MHP içi bir mücadele değildir, tek parti rejimine karşı verilen herkesin mücadelesidir” dedi. Ümit Özdağ, NTV’ye verdiği röportajda son durumu değerlendirdi. Özdağ’, “2. İcra Mahkemesi’nden onayı aldıktan sonra 25. İcra Müdürü ‘karar alınmış bende bunu uyguluyorum’ dedi. O sırada bakanlıktan bir telefon geldi ve ne söylendiğini bilmiyoruz ama telefondan sonra müdür ‘olmaz’ dedi.  İçişleri bakanlığı da dahil bütün grupların bütün imkanlarıyla sürece mühahil olduğunu görüyoruz” diye konuştu. Ümit Özdağ, “Yargıtay’ın hukukun üstünlüğüne uyacağına inanıyoruz. Şunu da duyuyoruz karardan önce Yargıtay’da büyük tasfiyeler olacağını biliyoruz. Yerlerine başka yargıçlar geldikten sonra kararın verileceğini biliyoruz. Bugün bir tek parti rejimi yaşanıyor.  Nasıl 1944’te Türk gençliği tek parti rejimine yürümüşse biz de 3 Mayıs 1944 ruhuyla yeni tek parti rejimine karşı yürüyoruz”  dedi. Özdağ, kurultayın yapılacağı alanın polis tarafından kapatılmasına ilişkin;  “Neden tomalar, ve polisler getiriyorlar çünkü yasal olan bir süreç devlet gücüyle, polis sokağa dökülerek, belediyelerden getirilen taş duvarlar kurularak engellenmeye çalışılıyor. Ben ve diğer arkadaşlar şu ana kadar hukukun üstünlüğü çerçevesinde davrandık bundan sonra da öyle davranacağız” şeklinde konuştu.

 

Oğan: Çin Seddi çekmişler

MHP Genel Başkan adayı Sinan Oğan, kurultay yapılacağı duyurulan Büyük Anadolu Oteli’nde incelemelerde bulundu. Otelin girişinde güvenlik güçleri ile karşılaşan Oğan, “Arkadaşlar, Suriye sınırında mıyız? Bu tel örgüler nedir? Geçen de Kilis’teydim, böyle tel örgüler görmedim” dedi.  Basın mensuplarına açıklamalar yapan  Oğan, şöyle konuştu: “Türkiye’de maalesef ki Suriye sınırında alınmayan tedbirler, burada alınıyor. İnsanlar buraya gelir, toplantı yapar, en fazla ’biz sizin toplantınızı tanımıyoruz’dersiniz. Valiliğin bu kararı hukuksuzdur, valiliğin buraya tel örgü çekmeye hakkı yoktur. Adalet Bakanı’nın maalesef ki talimatıyla iş yapılıyor. MHP kurultayı, Adalet Bakanı’nın bizzat talimatı ile engellenmiş durumdadır. Otel ile anlaşmamız olduğu halde gördüğünüz gibi önümüzde bir tel örgü var, ‘Çin Seddi’ çekmişler önümüze. Kurultayımız valiliğin talimatıyla engelleniyor, bunun yanlış olduğunu ifade ediyoruz. Yarın Allah nasip ederse, 4 genel başkan adayı burada olacağız.” Oğan, Gemerek ve Tosya asliye hukuk mahkemelerinin kararlarının aynı kalemden çıkmış gibi olduğunu belirterek, bu mahkemelerin aynı maddede hata yaptığını söyledi. Kurultayda, MHP’nin tüzüğündeki “Olağanüstü Kurultay’da genel başkanlık seçimi yapılamaz” maddesini, Anayasa’ya aykırı olduğu için değiştirmek istediklerini anımsatan Oğan, “Tüzüğümüzün bir maddesini değiştirmek istiyoruz, basit bir konu. Bunu değiştirmek güvenlik meselesi midir?” dedi.