Afganistan'da geçici ateşkes sona erdi

Afganistan'da geçici ateşkes sona erdi
Afganistan güvenlik güçleri, uluslararası güçler ve Taliban'ı kapsayan 1 haftalık 'şiddeti azaltma süreci' bugün sona erdi. ABD ile Taliban arasında barış anlaşması imzalanması bekleniyor.

Afganistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasrat Rahimi, basına yaptığı açıklamada, 'şiddeti azaltma süreci' olarak adlandırılan 1 haftalık geçici ateşkes süresince ülke genelinde Taliban'ın farklı noktalara saldırı düzenlediğini söyledi.

Ülkenin Helmand, Kabil, Kandahar, Uruzgan, Belh, Kapisa, Samangan, Zabul, Farah, Gazne, Logar, Badahşan ve Lagman vilayetlerinde Taliban militanlarınca saldırılar gerçekleştirildiğini ifade eden Rahimi, "Son 7 gün içerisinde ülke genelinde Taliban tarafından düzenlenen saldırılarda 21 güvenlik görevlisi ile 9 sivil hayatını kaybetti." dedi.

Bu saldırılarda 49 kişinin de yaralandığını belirten Nasrat Rahimi, tüm bu saldırılara rağmen Taliban'ın öncekilere göre bu süre zarfında şiddeti azalttığını kaydetti.

Afganistan basınında yer alan haberlere göre, geçici ateşkes kapsamında ülkedeki saldırılar yüzde 94 oranında azaltıldı. 

Öte yandan, ABD ile Taliban arasında yaklaşık bir yıl süren barış anlaşmasının yarın Katar'ın başkenti Doha'da imzalanması bekleniyor.

Taliban'ın Katar ofisinden yapılan açıklamada, yarınki ABD-Taliban barış anlaşması imza törenine 30 ülkeden temsilciler ve dışişleri bakanlarının katılmasının beklendiği bildirildi.