Afiyet olsun Türkiye, bunu da yedik!

Bugünkü köşe yazımda yorum yapmayacağım. Türkiye'nin nasıl yönetildiğine ilişkin aynı konudan 5 haberi paylaşacağım.

Yorum okuyucunundur.

Haber 1- Erdoğan, "Suriyeliler gidecek" (21 Haziran 2018 Gaziantep)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriyeli sığınmacıların en yoğun olarak bulunduğu Gaziantep'te vatandaşlara sesleniyor:

"Seçimin hemen ardından sınırlarımıza yakın yerlerden başlayarak tüm Suriye topraklarını güvenli hale getirmeyi ve misafirlerimizin tamamının evlerine dönmelerini sağlamayı hedefliyoruz. Ama bunun için önce 24 Haziran'ı sağ salim geçirmemiz gerekiyor. Suriye'nin istikrarı Türkiye'nin güçlü olmasına bağlıdır. Aksi takdirde Suriye'yi paramparça edecekler. Bununla kalmayacak, sınırlarımız boyunca kuracakları terör devletiyle bizi de sürekli huzursuz edecekler. Allah'ın izni milletimizin desteğiyle buna asla izin vermeyeceğiz."

Haber 2- Soylu, "Suriyeliler dönsün diye fitne çıkartanlar var" (7 Ocak 2019 İstanbul)

"Suriyeliler dönsünler, deniyor ama nereye dönecekler? Harita üzerinden bakalım. Ortadaki gri alan rejim bölgesi, bunlar zaten rejimden kaçmışlar. Avrupa Birliği de dâhil olmak üzere bütün dünya, Lübnan sınırında oluşturulan bölgeye 'geri dönün' diyor. Büyük bir kampanya yürütülüyor. Şu ana kadar sadece 70 bin kişi döndü. Bizde bir kampanya yok. 'Suriye normalleşti, Lübnan'dan dönüyorlar, Türkiye'den niye dönmüyorlar?' şeklinde bir fitne oluşturmaya çalışanlar var. Peki, bu insanlar nereye dönecekler?.."

Haber 3- Erdoğan, "Suriyeli kardeşlerimiz evlerine dönecek" (26 Ocak 2019 Gaziantep)

"Suriye'de güvenli hale getirdiğimiz yerleri çoğalttıkça yükümüzü hafifleteceğiz. Şu ana kadar Suriye'ye geri dönenlerin sayısı 300 bine yaklaştı. Menbiç, Tel Rıfat ve Fırat'ın doğusunu teröristlerden arındırdığımızda milyonlara varan sayıda Suriyeli kardeşimiz evlerine dönme imkânı bulacak. Bu konunun çözümü için çabalıyoruz. Ruslarla, İranlılarla, ABD ile en başta Suriye'nin kendi halkıyla iş birliği içinde bölgemizi bu büyük felaketten kurtarmakta kararlıyız."

Haber 4- Erdoğan, "Ülkesine dönen Suriyeli sayısı milyonları geçecek (28 Ocak 2019 Gaziantep)

"Amacımız, kendi millî güvenliğimizi özellikle güçlendirmenin yanında, Suriye'nin toprak bütünlüğünü garantiye almaktır. Ülkemizdeki 4 milyon Suriyeli sığınmacının kendi evlerine dönecekleri güvenli bölgeler oluşturmayı hedefliyoruz. Oluşturacağımız güvenli bölge ile ülkesine dönen Suriyeli sayısının milyonları geçeceğine inanıyorum."

Haber 5- Suriyeliler için istihdam seferberliği başlatıldı (28 Ocak 2019 Ankara)

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) tarafından Dünya Bankası iş birliğinde hayata geçirilen 'Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları İçin İstihdam Desteği' projesinin açılışı yapıldı. Pilot iller İstanbul, Adana, Gaziantep ve Şanlıurfa'da uygulanacak proje ile 7 bin 400'ü Suriyeli, 7 bin 400'ü Türk 14 bin 800 kişiye ulaşılarak mesleki becerilerinin geliştirilmesi sağlanacak.

'Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları İçin İstihdam Desteği' projesinin açılış toplantısı Ankara'da otelde gerçekleştirildi. Programa Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Ahmet Erdem, İş-Kur Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuela Vinals ve Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Strateji ve Operasyon Direktörü Mariam Sherman katıldı.

48 milyon avro bütçeli proje ile Suriyeli sığınmacıların ve Türk vatandaşların, aktif işgücü programlarından faydalandırılarak istihdam edilebilirliklerinin artırılması hedeflendi. Toplam 30 ay sürecek proje, pilot iller İstanbul, Gaziantep, Şanlıurfa ve Adana'da uygulanacak. Proje kapsamında 7 bin 400 Suriyeli sığınmacı ve 7 bin 400 Türk vatandaşı olmak üzere toplam 14 bin 800 farklı kişiye ulaşılması hedefleniyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Ahmet Erdem, "Türkiye'de bulunan Suriyelilerin sanata, spora ve ekonomiye katılmalarını sağlayacak politikalar yürütüyoruz. 'Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları İçin İstihdam Desteği Projesi' ile istihdamı artırmaya yönelik hedeflerimize bir adım daha yaklaşmayı arzu ediyoruz".

Yazarın Diğer Yazıları