'Afta dediğimiz oldu'

Virüs affı, TBMM'de. Yeni düzenleme, iktidar partisi ve birlikte hareket ettiği diğer partinin eseri. Muhalefetin düzenlemeye itirazı yok ama bazı talepleri var. Komisyonda bunlar tartışılıyor. TBMM'de de tartışılacak. İsim vermeyeceğim; kendisi istemedi. Sadece "affın mimarlarından" diyebileceğim bir milletvekili arkadaşımla konuştum. Kısa ama net bir konuşma. Olduğu gibi veriyorum.

- Af meselesi sizin dediğiniz gibi oluyor mu, yoksa?...

- Yüzde yüz olmuyor ama bizim taslağı esas alınıyor. Dediklerimiz tek tek taslağın içine girdi. Bir örnek vereyim: Teklifimiz tam olarak kabul edilseydi, 10 yıl cezada beş yıl indirilirse 1 yıl 2 ay yatacaktı. Bu yeni teklifte 2 yıl yatacak. Biz ne dediysek geçti yani.

-Uyuşturucu meselesi var.

-İçiciler yararlanacak ama uyuşturucu baronlara yok.

-Alaattin Çakıcı çok tartışılmıştı. O da bu aftan faydalanıyor mu?

-Faydalanır. Cezalarını tam bilmiyorum Cezası bitiyorsa çıkar.

-Terör örgütleri deniyor. Nasıl oluyor bu? Tutuklular var. Dışarıdan muhakeme edilseler olmuyor mu?

-İşte o yok. Tutuklular için bir düzenleme olsun, dedim. Bu düzenleme mahkûmlar için.

-Mahkûmlar dışarıda, tutuklular içeride... Bana mantıksız geliyor.

-Normale dönülürse, adliyelerimiz indirimleri göz önüne alarak tutukluları tahliye eder.

-Nasıl olur bu? Tutuklular boşu boşuna yatıyorlar. Asıl tutuklular için çıkarılması lâzım. Kesinleşmemiş bir şey var ortada.

-Ceza süreleri belli olmadığı için yapılamazdı. Şu yapılabilirdi: Tutuklama sınırı neyse, meselâ alt sınırı beş yıl, üç yıl... Cezaya göre tutukluluğu kaldırılabilirdi.

-Bunu teklif etmiş miydiniz?

-Ben söyledim. Bu konuda bir düzenleme olsun; terör hariç.

-Terör deyince... FETÖ'den meselâ; eline silah almamış, CHP'nin teklifi zannedersem, darbe yapacakları akıllarından bile geçmemiş ama selâm vermişler, içeri atmışlar diyorlar...

-Yanında durmuş, sağında durmuş, solunda durmuş. Biz bunun önünü alamayız.

-Gerçekten selâm vermişler ne olacak?

-Bunların, selâm verenlerin, bilmeden yardım edenlerin çoğu çıktı. Sayılarını biliyorum. Darbeden bu yana 3,5 sene oldu, 4 seneye gidiyor. Bunların cezaları 3 sene, 2 sene, 8 ay falan. Çıktı hepsi.

-Bir de şey var... Bir şey kullanıyorlar ya... Ne kullanıyorlardı şifreli?... 6 yıl üç ay gibi ceza veriliyordu.

-Dediğin By Lock. Bunlar çıkamaz. FETÖ Terör Örgütü'nün haberleşme aracı. By Lock kullanan kesin olarak örgütün hiyerarşisindedir.

-Dendiğine göre çok sayıda kullanan varmış. Bu kadar insan örgüt içinde olabilir mi?

-120 bin falan By Lock var. Bunlardan 10 bini falan işlem gördü. Şunu söyleyeyim sana... FETÖ'den dolayı 91 bin kişi tutuklandı. Ancak, bunlar da tahliye oldu oldu, şimdi 26 bin kişi var. Çoğu asker, polis. Yani selâm verdi, hibe etti, ticaret yaptı... Bunların hiçbiri yok içeride. Davalarının çoğu bitti.

-Gazetemizin yazarı Murat Ağırel tutuklu meselâ... Gereksiz bir tutuklama...

-Dediğim gibi indirimler göz önüne alınarak ilk duruşmada serbest kalır. Mesele bir an önce duruşmaya girmesi. Duruşmaları fazla ertelemeyecekler. Bunu konuştuk. Duruşmayı uzatırsan, Allah korusun koronadan moronadan başlarına bir iş gelirse sorumlu olursun.

- Teşekkür ederim.

 

dfs-004-001-011.jpg

Yazarın Diğer Yazıları